Seminaria, wystawy, targi.
Promocja żywności.

Dział prowadzony z dofinanso-waniem:

  • Funduszu Promocji Mięsa Wołowego
  • Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
  • Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych

Światowy Dzień Chleba
2016-12-01 08:35



W dniu 16 października br. obchodzony był Światowy Dzień Chleba. Obchody w Polsce nie są zbyt rozpropagowane, tym bardziej chcieliśmy dołożyć do nich swoją cegiełkę. W ramach powyższego zadania w Centrum Szkoleniowo-Konferencyjnym KZRS „SCh” odbyła się wystawa pieczywa oraz seminarium na jego temat.











W ramach realizacji zadania  „Drzwi otwarte w piekarniach i inne formy promocji pieczywa” w  dniach 18–19 października w Centrum Szkoleniowo-Konferencyjnym KZRS „SCh” w Miedzeszynie odbyło się seminarium pod hasłem Nasz chleb powszedni połączone z wystawą pieczywa wypiekanego w GS „SCh”. Wystawa to nawiązanie do Światowego Dnia Chleba obchodzonego w dniu 16 października. Impreza tj.  wystawa pieczywa  i towarzyszące jej seminarium, zaplanowane dość skromnie jeśli chodzi o finanse, przerodziła się w istny festiwal chleba, np. na planowanych 60 osób na seminarium zgłosiło się 120 osób. Tak więc było trochę ciasno, ale interesująco – wykłady podczas seminarium prowadziły takie znakomitości jak dr hab. Anna Diowksz – jedna z największych znawczyń procesów mikrofermentacji, dr Krystyna Jarosz – technolog piekarnictwa i czynna nauczycielka zawodu piekarza, czy eksperci –  Jadwiga Rothkaehl – Prezes Stowarzyszenia Młynarzy Rzeczypospolitej Polskiej i  Elżbieta Słowik, która przybliżała zainteresowanym zasady obliczania wartości odżywczej pieczywa.  
    Wystawa pod hasłem Nasz chleb powszedni była przeglądem możliwości GS „SCh” jeśli chodzi o produkcję pieczywa – wystawiały się spółdzielnie które jako pierwsze w kraju sięgnęły po znaki jakości żywności (Na 25 podmiotów posiadających Znak Jakość Tradycja w pieczywie -  11 to spółdzielnie  „SCh),  spółdzielnie produkujące wyroby wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, czy posiadające inne wyróżnienia i odznaki. Oprócz produktów, także wyżej wymienionych, będących w codziennej sprzedaży, przywieziono bochny okazjonalne i obrzędowe Było więc co oglądać i podziwiać.
Do pokazania wypiekanego w spółdzielczych piekarniach pieczywa zgłosiło się siedem Gminnych Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” z całego kraju. Wystawiały się spółdzielnie z Andrychowa, Baranowa, Jeziorzan, Jasionki, Opola Lubelskiego, Poddębic i Ropczyc. Głównie pieczywo, ale także ciasta i tzw. galanteria piekarnicza prezentowały się okazale i godnie zaświadczając  o różnorodności (ok. 140 gatunków pieczywa i ciast), wartości odżywczej, naturalnym składzie i tradycyjnym wypieku. Spółdzielnie „SCh” słyną z doskonałego pieczywa wypiekanego na zakwasie, w piecach ceramicznych, z użyciem tradycyjnych, często jeszcze ręcznych technik.
Wystawa miała miejsce w trakcie dwudniowych obrad seminarium z udziałem przedstawicieli ze spółdzielni „SCh” oraz Społem. Tematyka seminarium dotyczyła głównie  wartości odżywczych pieczywa i jego wpływu na prawidłowe odżywianie, ale także współpracy branży młynarskiej i piekarniczej dla jakości pieczywa, zmian w przepisach dotyczących znakowania pieczywa (w grudniu br. wchodzi obowiązek znakowania pieczywa wartością odżywczą). Zainteresowanie udziałem w seminarium było więc ogromne.
Obok wykładów i zajęć merytorycznych, w trakcie seminarium, po otwarciu wystawy pieczywa – miała miejsce okolicznościowa pogadanka Ewy Koralewskiej – etnografa z Muzeum Historii Wsi Polskiej  pod tytułem „Kto chlebem gardzi to nim Pan Bóg bardziej, czyli o świętości chleba i szacunku dla niego w polskiej tradycji ludowej. Refleksyjna pogadanka przypominała dzieje wypieku chleba na przestrzeni wieków, znaczenie chleba w obrzędach ludowych, obyczaje z chlebem związane, a zakończyła się filmową inscenizacją wypieku chleba w rodzinie wiejskiej w Polsce przedwojennej. Podczas prelekcji na honorowych miejscach  zasiedli szczególni Goście – młodzież ze Szkoły Podstawowej nr 109 im. Batalionów Chłopskich w Warszawie.  Młodzież z nauczycielami odwiedziła też wystawę pieczywa.
Serwis fotograficzny z seminarium i wystawy pieczywa prezentujemy obok. (K.Ch)






<- Powrót do: Aktualności


Copyright © 2007 KZRS. Wszelkie prawa zastrzeżone.