Seminaria, wystawy, targi.
Promocja żywności.

Dział prowadzony z dofinanso-waniem:

  • Funduszu Promocji Mięsa Wołowego
  • Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
  • Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych

Drzwi otwarte w piekarniach
2016-12-19 21:05


Kategoria: Szkolenia i spotkania
Krajowy Związek Rewizyjny Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” kończy realizację projektu „ Drzwi otwarte w piekarniach i inne formy promocji pieczywa”. Zakończyła się także jego najistotniejsza i najbardziej wdzięczna część – promocja pieczywa wobec młodzieży szkolnej.





















U podstaw  takiego podejścia aby dla promocji pieczywa otworzyć podwoje piekarni dla młodzieży, legło założenie, że do włączania pieczywa do diety należy przekonywać młodzież od najmłodszych lat, bo smaki z tego okresu zostają z nami na zawsze, a spożywanie pieczywa to nawyk  dobry i zdrowy.
Praktyki zapraszania młodzieży szkolnej do piekarni spółdzielczych trwają już kilka lat i w niektórych gminach stały się nieodłącznym  elementem obchodów Światowego Dnia Chleba.  Spółdzielnie otwierają drzwi piekarni, młodzież podgląda przygotowanie ciasta i wypiek chleba i słodkich rodzajów pieczywa. Kierownik piekarni lub inna kompetentna osoba wygłasza pogadankę na podstawie prezentacji „Jedzenie dla zdrowia i przyjemności” opracowanej przez dr Annę Diowksz – niekwestionowany autorytet w sprawie  mikrofermentacji i procesów prowadzenia ciasta do wypieku pieczywa. Prezentacja w   swojej treści odpowiada  na pytanie: dlaczego trzeba jeść pieczywo, zwłaszcza to tradycyjne, żytnie na zakwasie. W  Krajowym Związku Rewizyjnym Spółdzielni  „SCh”  przygotowuje się  broszurki i inne materiały promocyjne. Na koniec odbywa się degustacja i wręczanie młodzieży pakiecików pieczywa dla rodziny.
          W tym roku do akcji zgłosiło się dużo więcej spółdzielni niż możliwości dofinansowania. Pokazy zorganizowały spółdzielnie w Bieruniu, Jeziorzanach, Dźwierzutach, Dobrej, Poddębicach, Praszce, Pyzdrach, Żninie i wielu innych.
A pomysłów aby prawdziwie zainteresować młodzież i wciągnąć ją do poznawania skąd bierze się chleb było wiele. Oglądano proces przygotowania ciasta i jego wyrabiania w specjalnych mieszałkach. Młodzież dowiedziała się co to jest zakwas i dlaczego jest on w chlebie tak ważny. Rozbierano na czynniki pierwsze Piramidę Zdrowego Żywienia. W Żninie, Ropczycach, Niedrzwicy Dużej i innych   piekarniach dzieciaki własnoręcznie lepiły bułki lub inne wypieki w różnym kształcie, układały je na blasze  i  wypiekały w  prawdziwym piecu piekarniczym. Czekając na wypiek oglądały urządzenia do wyrobu i pieczenia chleba. Demonstrowano różne gatunki pieczywa pokazywano różnice pomiędzy chlebem żytnim i pszennym. W Pyzdrach młodzież własnoręcznie  robiła kanapki z udziałem pieczywa, a potem je smakowała w intencji,  aby to kanapki, a nie czipsy były w szkole drugim śniadaniem.   
 Zawsze duże zainteresowanie młodzieży budził sprzęt piekarniczy i oczywiście piece. Spółdzielnia w Dżwierzutach zdobywczyni wielu wyróżnień i odznak za doskonałe pieczywo prezentowała je młodzieży, objaśniając jednocześnie  jak wygląda taka rywalizacja i za jakie walory pieczywa dostaje się wyróżnienia i nagrody. Spółdzielnie w Praszce i Żninie prezentowały krótkie filmy o swoim regionie, spółdzielni  i zawodzie piekarza. Spółdzielnia w Rymanowie na pogadanki o pieczywie została zaproszona do szkoły na lekcje.
 Spotkania były zawsze żywe i dynamiczne, młodzież zadawała wiele pytań. Najczęściej nauczyciele na spotkania w piekarniach zabierali młodzież klasy trzeciej, albowiem takie spotkania wpisują się w lekcje o zdrowym odżywianiu; kończąc spotkania już umawiano się na następne z innymi klasami.
Spotkania wszędzie zostały ocenione pozytywnie jako ciekawa,  mądra  i skuteczna forma promocji prozdrowotnych walorów  pieczywa w środowisku dzieci i młodzieży. A nam, organizatorom marzy się aby w przyszłym roku w okolicach obchodów Światowego Dnia Chleba,  wszystkie piekarnie włączyły się do akcji i otworzyły drzwi dla młodzieży.

                                                                             Opracowanie: K. Chojnowska
......................................
x/ Publikacja została dofinansowana z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych w ramach zadania „Drzwi otwarte w piekarniach i inne formy promocji pieczywa” realizowanego przez KZRS „SCh”.




<- Powrót do: Aktualności


Copyright © 2007 KZRS. Wszelkie prawa zastrzeżone.