Seminaria, wystawy, targi.
Promocja żywności.

Dział prowadzony z dofinanso-waniem:

  • Funduszu Promocji Mięsa Wołowego
  • Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
  • Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych

„Jakość i wiedza w promocji żywności”
2017-04-03 20:48


Kategoria: Szkolenia i spotkania








Realizowany przez Krajowy Związek Rewizyjny Spółdzielni „S.Ch.” projekt  „Jakość i wiedza w promocji żywności” został praktycznie zakończony – ostatnie seminarium z tego cyklu odbyło się w dniach 14 – 16 marca 2017 r.; poprzednie w dniach  7 – 9 lutego br.
Na seminarium lutowe przyjechała grupa przedstawicielek Kół Gospodyń Wiejskich z woj. śląskiego zorganizowana przez Andrzeja Krawczyka – Prezesa Regionalnego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Katowicach. Ponadto w seminarium udział wzięła grupa przedstawicieli spółdzielni z tego województwa – najliczniej reprezentowana była GS „SChw Wilamowicach. Jak zawsze przyjechali przedstawiciele pojedynczych spółdzielni z całego kraju – głównie GS „SCh” i Społem. Łącznie w seminarium udział wzięło 74 osoby. Seminarium marcowe, kończące projekt, zgromadziło grupę 59 osób ze spółdzielni „SCh” oraz Społem.
         Zadanie zostało pomyślane jako cykl seminariów i w związku z powyższym najważniejsze dylematy dotyczące doboru tematyki i  wykładowców rozstrzygnięto przed tego cyklu rozpoczęciem, niemniej program był ciągle modyfikowany głównie o aktualne, bieżące zagadnienia.  Już na seminarium lutowe zaproszona została Małgorzata Pucek z Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie aby przedstawić nową propozycję Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi – rolniczy handel detaliczny. Otóż po wielu latach niemożliwe stało się możliwym i polscy rolnicy, tak jak ich koledzy z innych krajów Unii Europejskiej, będą mogli sprzedawać przetworzone produkty pochodzące ze swojego gospodarstwa  -  wędliny, dżemy, ciasta itp. Sprzedaż taka dotyczy oczywiście niewielkich rozmiarów i będzie się odbywała na ściśle określonych zasadach; niemniej wyłom został uczyniony. Temat wzbudził duże zainteresowanie, szczególnie wśród uczestników posiadających gospodarstwa rolne, bo daje możliwości dodatkowego dochodu. Następna zmiana to zaproszenie na omawiane seminaria rolnika, hodowcy bydła opasowego, z zamiarem aby na swoim przykładzie pokazał  jak ważne dla jakości mięsa są warunki chowu, żywienie, dobrostan zwierząt i jak ta dbałość  uczestniczy w całym procesie produkcji wołowiny wysokiej jakości a także jak przekłada się na opłacalność i przychody w gospodarstwie. Poprowadzenia takiego pokazu podjął się Józef Wojewódzki, młody rolnik w woj. Mazowieckiego, jeszcze  10 lat temu student uczelni rolniczej, a obecnie właściciel dobrze prosperującego gospodarstwa nastawionego na chów bydła opasowego w polskim systemie jakości żywności - QMP  (Quality Meat Program) , pełniący jednocześnie funkcję Wiceprezesa Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego. Prezentacja przykładowego gospodarstwa i procedur obowiązujących w procesie chowu  bydła opasowego była trafnym posunięciem, o czym świadczyło duże zainteresowanie słuchaczy.
         Do tematyki seminariów wprowadzono prezentacje spółdzielni   produkujących wyroby i przetwory mięsne. Na seminarium lutowym prezentowała się Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska”  w Żukowie z Pomorza produkująca 74 (!) rodzajów wyrobów z udziałem mięsa wieprzowego i wołowego, w tym kilka wyrobów na bazie starych lokalnych receptur. W godzinach popołudniowych, przed kolacją odbyła się degustacja wyrobów tej spółdzielni.
         Podobnie jak podczas każdego seminarium uczestnicy z zainteresowaniem oczekiwali na zajęcia warsztatowe.  Dla grup uczestników urządzono stoiska pokazowe – gdzie pracowano nad obróbką wołowiny, schabu wieprzowego  z kością, szynki wieprzowej z nogą.  Zakupiono porcje wołowiny QMP,  na początku więc rozszyfrowano  informacje na opakowaniach dotyczące jej pochodzenia i zaleceń kulinarnych, potem wykrawano befsztyki, siekano rumsztyki, trenerka pokazywała kolejne zastosowania  kulinarne wołowiny.
W ramach zajęć z wieprzowiną pokazywano przygotowanie do pieczenia i pieczono szynkę z nogą, ćwiczono przyprawianie polędwiczek do produkcji wędlin dojrzewających, wykrawanie kotletów schabowych z kością itp.
W kolejności  odbywało się doprawianie, serwowanie i degustacja wcześniej podgotowanych potraw. Na spotkaniu lutowym zaprezentowano mini rumsztyk zapiekany z gorgonzolą i suszonymi pomidorami oraz roladki  z wołowiny z jarmużem i boczkiem w sosie grzybowym, na marcowym była to karkówka typu pull pork (pieczona w temp. 110stopni C). oraz pręga wołowa gotowana w galarecie.
I tak projekt ”Jakość i wiedza w promocji żywności”  został zakończony. Obecnie ubiegamy się o środki na jego kontynuację. Jeśli się powiedzie,  jeszcze przed wakacjami ogłosimy zaproszenie na następne seminaria. 
Krystyna Chojnowska




<- Powrót do: Aktualności


Copyright © 2007 KZRS. Wszelkie prawa zastrzeżone.