KONTAKT:
KRAJOWY ZWIĄZEK REWIZYJNY SPÓŁDZIELNI "SAMOPOMOC CHŁOPSKA"
00-950 Warszawa, ul. Kopernika 30

Koordynator projektu
„Polska wołowina wraca na stoły”

Joanna Biała
Krystyna Chojnowska

Ramowy program seminarium „Polska wołowina wraca na stoły” w dn. 16–18 października 2018r





W dniach 16 – 18 października w Centrum Szkoleniowo-Konferencyjnym Krajowego Związku Rewizyjnego Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” odbędzie się pierwsze seminarium w ramach zadanie „Polska wołowina wraca na stoły”. W seminarium udział wezmą młodzież i opiekunowie z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim oraz Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Sejnach.

Ramowy program seminarium „Polska wołowina wraca na stoły” w dn. 16 – 18 października 2018 r
Uczestnicy: Młodzież szkół rolniczych.
16.10.2018
  • 9.00 – 10.00        Rejestracja uczestników Seminarium,  powitalna kawa;
  • 10.00 – 10.30        Otwarcie Seminarium, przedstawienie jego celu i programu - Bogdan Czaplejewicz, Prezes Zarządu KZRS „SCh”;
  • 10.30 – 12.00        Rynek wołowiny w Polsce, UE i na świecie – tendencje i perspektywy; standardy produkcji dobrej jakości wołowiny - Józef Wojewódzki – hodowca bydła mięsnego, Wiceprezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego;
  • 12.00 – 12.30        Przerwa kawowa
  • 12.30 – 14.00        Jak rozwijać siebie i budować dobro społeczne – Prof. dr hab. Henryk Mruk - wykładowca Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu;
  • 14.00 – 15.00        Przerwa obiadowa
  • 15.00 – 19.30        Zorganizowane zwiedzanie Warszawy – Stadion, Giełda Papierów Wartościowych, Muzeum Narodowe w Warszawie i spacer po Starym Mieście, na zakończenie Grób Nieznanego Żołnierza
  • 20.00                Kolacja
  • 17.10.2018
  • 8.30 – 10.00        Wartość  odżywcza i prozdrowotna mięsa czerwonego i jego znaczenie w diecie człowieka  – Prof. dr hab. Jarosław Olav Horbańczuk –  Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk;
  • 10.00 - 10.30        Przerwa kawowa
  • 10.30 - 12.00        Produkty regionalne i tradycyjne - promocja i sprzedaż; programy i systemy jakości żywności, rolniczy handel detaliczny – Izabella Byszewska – Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego
  • 12.00 – 13.00        Obiad
  • 13.00 – 14.00        “Creating Entrepreneurs in Food (CEF)” -program edukacyjny Erasmus +  przygotowujący młodych przedsiębiorców do prowadzenia biznesu związanego z żywnością.
  • 14.15 – 16.30        Zajęcia  warsztatowe  na temat:  „Wołowina w handlu,  gastronomii i kuchni”; Prezentacja Gminnej Spółdzielni „SCh” w  Pruszczu, degustacja wyrobów mięsnych tej spółdzielni,   – dyskusja,   pokaz wołowiny QMP,   przyrządzenie potrawy z mięsa wołowego.
  • 18.00                Kolacja, dyskoteka

    18.10.2018   
  • 7.30 – 8.00            Śniadanie
  • 8.30 – 10.00        Jak wyżywić  ludzkość  w przyszłości czyli współczesne trendy w produkcji i przetwórstwie  żywności – osiągnięcia i wyzwania; Prof. nadzwyczajny  Agnieszka Wierzbicka, pracownik naukowy SGGW w Warszawie
  • 10.00 – 10.30        Przerwa kawowa
  • 10.30 – 12.00        Wspólna Polityka Rolna Unii Europejskiej – stan obecny i kierunki przemian.
  • 12.15 – 13.30        Podsumowanie seminarium, obiad i zakończenie seminarium.






<- Powrót do: Fundusz Promocji Mięsa Wołowego


Copyright © 2007 KZRS. Wszelkie prawa zastrzeżone.