KONTAKT:
Centrum Szkoleniowo Konferencyjne KRAJOWEGO ZWIĄZKU REWIZYJNEGO SPÓŁDZIELNI "SAMOPOMOC CHŁOPSKA"
04-867 Warszawa, ul. Odrębna 4

Centrala:
Tel: (22) 872-00-31/32
Tel: (22) 612-77-90

Koordynator projektu „Polacy gustują w wieprzowinie - kontynuacja II”
Monika Beata Ostrowska - Specjalista ds. promocji

e-mail: monika.ostrowska@centrumsk.pl
Kom. 694-076-084


Strona www.kzrs.pl prowadzona jest z dofinansowaniem
Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

Projekt „Polacy gustują w wieprzowinie - kontynuacja II” został dofinansowany
z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego ARR
w ramach zadania realizowanego przez
Krajowy Związek Rewizyjny Spółdzielni „Samopomoc Chłopska”
przy współpracy spółdzielni z pionu „Samopomoc Chłopska”


„POLACY GUSTUJĄ  W WIEPRZOWINIE - KONTYNUACJA II”

Zadanie zostało zrealizowane przez Krajowy Związek Rewizyjny Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” z siedzibą w Warszawie. Akcje promocyjno -degustacyjne odbywały się w miejscowościach Łódź, Kije, Skierniewice, Szadek, Warszawa.
    Zadanie „Polacy gustują w wieprzowinie-kontynuacja II” podzielone zostało na trzy etapy:
    I ETAP     01.05.2017 r.- 30.09.2017 r.
    II ETAP    01.10.2017 r.- 31.12.2017 r.
    III ETAP   01.01.2018 r. - 31.03.2018 r.

Celem zadania realizowanego przez Krajowy Związek Rewizyjny Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” z dofinansowaniem Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego w ramach projektu  „Polacy gustują w wieprzowinie-kontynuacja II” była promocja spożycia mięsa wieprzowego lub produktów z jego udziałem pochodzących z małych lokalnych masarni podczas imprez lokalnych i krajowych.
Wartością wynikającą z realizacji zadania jest coraz szersze przekonanie spółdzielni – producentów wyrobów z mięsa wieprzowego do ich promowania.

Działanie 4.1  Uczestnictwo spółdzielni w lokalnych pokazach i targach

W trakcie pierwszego etapu zadania ze wsparcia polegającego na zwrocie kosztów za udział w pokazach, targach lub zorganizowaniu imprezy wystawienniczej promującej spożycie wyrobów z mięsa wieprzowego skorzystała  spółdzielnia z Szadka, a także po raz pierwszy spółdzielnia z Pińczowa podczas dwóch imprez:



1.    Gminna Spółdzielnia „SCh” w Szadku (woj. łódzkie) przeprowadziła pokaz połączony z degustacją wyrobów z mięsa wieprzowego w Szadku w dniu 3.09.2017 podczas Dożynek Gminno-Parafialnych na terenie Miejsko Gminnego Ośrodka Kultury.
















Dożynki rozpoczęła msza dziękczynna w  kościele WNMP i św. Jakuba Apostoła w Szadku, po której korowód dożynkowy z towarzyszeniem orkiestry dętej przeszedł do Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury, gdzie zaplanowano biesiadę dożynkową. Poprzedziła ją część obrzędowa dożynek i prezentacja wieńców oraz przemówienia zaproszonych gości. Podczas obchodów nie zabrakło występów artystycznych i biesiady dożynkowej dla świętujących udane zbiory rolników m.in. występ wokalistki z teatru Buffo pani Marioli Napieralskiej. Dobrą zabawę po ceremoniach dożynkowych zapewnił zespół DeFacto. Dodatkowymi atrakcjami na które czekali przybyli goście były różnorakie konkursy z  nagrodami, specjalna strefa dla najmłodszych z dmuchanymi zamkami itp., oraz stoiska z tradycyjnymi potrawami przygotowanymi przez Koła Gospodyń Wiejskich oraz  Gminną Spółdzielnię „SCh” w Szadku. Spółdzielnia ta do zorganizowania stoiska promocyjnego wykorzystała zakupiony z  dofinansowaniem Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego sprzęt wystawienniczy  tj. namioty, stoły, grille, lodówki oraz drobną galanterię kuchenną taką jak talerze, półmiski, noże, obrusy itp; (wymieniony sprzęt został wypożyczony z wypożyczalni sprzętu wystawienniczego funkcjonującej przy KZRS „SCh” a jego zakupy miały miejsce w ramach zadań zrealizowanych w poprzednich latach). Na stoisku oprócz prezentowanych wyrobów widniały również ulotki informacyjne i  płyty CD z prezentacją o zaletach mięsa wieprzowego, tablice z  informacją o dofinansowaniu promocji z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego oraz tabliczki informacyjne, że w/w wyroby przeznaczone są do degustacji.


2.    Gminna Spółdzielnia „SCh” w Pińczowie (woj. świętokrzyskie) zaprezentowała wyroby z mięsa wieprzowego podczas IV przeglądu pieśni Ludowych „Ciżbą śpiwanie” w dniu 9.09.2017 r. w  Kasztelani koło miejscowości Kije (powiat pińczowski).

IV edycja Konkursowego Przeglądu Pieśni Ludowej „Ciżbą Śpiwanie”, odbyła się 9 września w  Kijach (powiat pińczowski). W konkursie wystartowało kilkanaście grup śpiewaczy, które rywalizowały ze sobą o nagrodę imienia księdza Władysława Siarkowskiego żyjącego na przełomie XIX i XX wieku, wieloletniego proboszcza parafii w Kijach, wybitnego etnografa, przyjaciela i współpracownika Oskara Kolberga.. Organizatorem konkursu była Samorządowa Instytucja Kultury Kasztelania w Kijach, a patronat objęły nad nim Polskie Radio Kielce, Echo Dnia i Tygodnik Ponidzia. Wszystkie grupy zaprezentowały po dwie pieśni ze skarbnicy folkloru świętokrzyskiego i jedną pieśń biesiadną. Spośród wszystkich uczestników konkursu najlepszy okazał się zespól z Bielin „Echo Łysicy”, który wyprzedził Zespół Śpiewaczy „Górki”. Tegoroczny konkurs w ocenie Jury okazał się dużym sukcesem organizacyjnym i artystycznym. Zespoły przedstawiły ciekawy dobór repertuaru i wysoki poziom wykonania. Na zakończenie Przeglądu zespoły wspólnie wykonały pieśń biesiadną „Wszystkie rybki śpią w jeziorze”. 
Stoisko Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” w Pińczowie oznakowane tablicami informacyjnymi o  dofinansowaniu z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego wyróżniało się na tle pozostałych wystawców ponieważ prezentowane wyroby przeznaczone były tylko do degustacji.
W pierwszym etapie projektu odbyły się 2 imprezy na planowanych 10, w których uczestniczyły Spółdzielnie z Szadka i Pińczowa. Łączne koszty wyniosły 2.850,00 zł, na plan 14.000,00 zł. Pozostało do wykorzystania 11.150,00 zł.








Działanie 4.2  Uczestnictwo spółdzielni w krajowych i regionalnych pokazach i targach

W trakcie realizacji pierwszego etapu, dzięki wsparciu dotyczącym zwrotu kosztów za udział w pokazach, targach bądź zorganizowaniu imprezy wystawienniczej promującej spożycie mięsa wieprzowego poprzez degustację tych wyrobów, w/w  działaniu w czterech imprezach wzięły udział następujące spółdzielnie:



1.    Gminna Spółdzielnia „SCh” w  Szadku  uczestniczyła w targach Mixer Regionalny Łódzkie 2017- Jarmark Wojewódzki odbywający się na terenach Miejskiego Ośrodka Sportu i  Rekreacji w Łodzi, ul. Skorupki 21, w dniu 2.09.2017 r.

Jarmark Wojewódzki w Łodzi jest dużym wydarzeniem dla łodzian i okolicznych mieszkańców. Dzięki tablicom informacyjnym o wyrobach z mięsa wieprzowego przeznaczonych do degustacji urządzone przez GS ”SCh” stoisko cieszyło się ogromnym zainteresowaniem wśród zwiedzających głównie turystów i mieszkańców Łodzi, o czym świadczyła bardzo wysoka frekwencja. Odwiedzający przede wszystkim dowiedzieli się dużo o  procesie technologicznym i  produkcji serwowanych mięs i wyrobów oraz o  możliwości zakupu tychże produktów.







2.    Gminna Spółdzielnia „SCh” w Szadku – zorganizowała stoisko degustacyjne podczas IX Targi Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej odbywające się w Skierniewicach w  dniach 16-17.09.2017 r.









Na targach tych, jednym z wystawców była Spółdzielnia z Szadka, która zaprezentowała zwiedzającym produkowane wyroby z własnej masarni, takie jak: kiełbasa wiejska, szynkówka, kabanosy, wędzonki (baleron, boczek), pieczeń Szadkowską i schab pieczony z oczkiem, kaszankę i salceson oraz smaczne tradycyjne pieczywo. Ogromnym zainteresowaniem starszych i młodszych cieszyły się wyroby przeznaczone do degustacji oraz materiały promocyjno-informacyjne (ulotki oraz breloczki do kluczy w kształcie świnki) dostępne na stoisku.

W obu imprezach na stoiskach obsługiwanych przez Gminną Spółdzielnię „SCh” w Szadku przybyli goście degustowali nieodpłatnie wyroby z mięsa wieprzowego produkowane przez własną masarnię. Stoisko Spółdzielni na w/w imprezach było jednym z  najliczniej odwiedzanych, a  prezentowane wyroby wg opinii konsumentów były bardzo smaczne. Uczestnicy imprez mogli dowiedzieć się, o  zaletach spożywania wieprzowiny, metodach jej serwowania, a  także procesie produkcyjnym wyrobów oraz pobrać ulotki i płyty z  informacjami o zaletach spożywania wieprzowiny.

Z okazji Międzynarodowego Dnia Spółdzielczości połączonego XXV-leciem KZRS „SCh” odbywającym się w Centrum Szkoleniowo-Konferencyjnym w Warszawie ul. Odrębna 4, w dniu 26.09.2017 r. swoje wyroby z mięsa wieprzowego zaprezentowały:

3.    Gminna Spółdzielnia „SCh” w Szadku








4.    Gminna Spółdzielnia „SCh” w Wisznicach (woj. lubelskie)





Impreza plenerowa z okazji Międzynarodowego Dnia Spółdzielczości odbywała się przy pięknej pogodzie w ogrodach Centrum Szkoleniowo-Konferencyjnego. Piknik pozwolił spółdzielniom zaprezentować swoje najlepsze wyroby, za które otrzymywały wielokrotnie wyróżnienia tj.:
- Spółdzielnia w  Szadku zaprezentowała: pieczeń Szadkowską, boczek gospodarza, boczek rolowany,  kiełbasę stryja, kiełbasę szefa, lizaki mięsne, pasztetową, a  także chleb prezydencki ze smalcem i ogórkami. Hitem imprezy było pieczone prosię, a także wyroby przeznaczone na grilla m.in. karczek, kaszanka, różnego rodzaju kiełbasy.
- Spółdzielnia w Wisznicach na swoich stoisku zaprezentowała kiełbaskę grillową, boczek wiejski oraz kaszankę wyborową. Ponadto degustowano i serwowano szynki, polędwice, boczki wiejskie, salceson włoski.
Urządzone stoiska promowały wśród uczestników, spożywanie mięsa wieprzowego, nie tylko dzięki walorom smakowym, ale również przez pokazanie zalet jakie niesie ten rodzaj mięsa. Wystawcy jako fachowcy z branży mięsnej zachęcali do wybierania i  jedzenia polskiej wieprzowiny. Dla zainteresowanych bezpłatnie udostępniano ulotki, broszury, kalendarze na rok 2018, smycze do telefonu, opaski odblaskowe,  oraz płyty CD z informacjami o  zaletach jedzenia mięs z wieprzowiny.
Aranżacją i przygotowaniem stoisk oraz obsługą grilla zajęli się pracownicy KZRS „SCh”, którzy udostępnili wystawcom zgromadzony w magazynie sprzęt wystawienniczy zakupiony w  ramach dofinansowania z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego z którego korzystały Spółdzielnie (namioty, mała lodówka, krzesła, krajalnice, stoły do przygotowywania degustacji, stół wiejski oraz drobną galanterię tj. tace, deski, noże, półmiski.


Koszt wydatków w I etapie zadania wyniósł 8.540,78 zł na plan 22.000,00 zł.

Copyright © 2007 KZRS. Wszelkie prawa zastrzeżone.