KONTAKT:
Centrum Szkoleniowo Konferencyjne KRAJOWEGO ZWIĄZKU REWIZYJNEGO SPÓŁDZIELNI "SAMOPOMOC CHŁOPSKA"
04-867 Warszawa, ul. Odrębna 4

Centrala:
Tel: (22) 872-00-31/32
Tel: (22) 612-77-90

Koordynator projektu „Polacy gustują w wieprzowinie - kontynuacja”
Monika Beata Ostrowska - Specjalista ds. promocji

e-mail: monika.ostrowska@centrumsk.pl
Kom. 694-076-084


Strona www.kzrs.pl prowadzona jest z dofinansowaniem
Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

Projekt „Polacy gustują w wieprzowinie - kontynuacja” został dofinansowany
z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego ARR
w ramach zadania realizowanego przez
Krajowy Związek Rewizyjny Spółdzielni „Samopomoc Chłopska”
przy współpracy spółdzielni z pionu „Samopomoc Chłopska”


Zadanie będzie realizowane w okresie od 1.09.2016 do 31.08.2017 roku, w dwóch etapach:
    I  etap    1.09.2016 r.-31.01.2017 r.
    II etap    1.02.2017 r. -31.08.2017 r.


I  ETAP

Działanie 4.1  Uczestnictwo spółdzielni w lokalnych pokazach i targach

W pierwszym etapie zadania w wystawach i targach o zasięgu lokalnym odbyło się 6 imprez, w których uczestniczyło 5 spółdzielni  podczas poniżej wymienionych imprez:

1.     Gminna Spółdzielnia  „Samopomoc Chłopska” w Szadku (woj. łódzkie) prezentowała wyroby z mięsa wieprzowego podczas Parafialno Powiatowo-Gminnych Dożynkach w Zapolicach w dniu 18.09.2016 r.
Dożynki rozpoczęła msza dziękczynna w kościele w Strońsku, po której korowód dożynkowy z towarzyszeniem orkiestry dętej przeszedł ze Strońska do Zapolic, gdzie na terenie Gminnego Ośrodka Kultury i Sportu zaplanowano biesiadę dożynkową. Poprzedziła ją część obrzędowa dożynek i prezentacja wieńców oraz przemówienia zaproszonych gości. Starostami dożynek powiatowych byli w tym roku Beata Jaszczak z Rojkowa i Tadeusz Kluska z Ptaszkowic. Na powiatowych dożynkach nie zabrakło także występów artystycznych i biesiady dożynkowej. Koła Gospodyń Wiejskich przygotowały poczęstunek dla świętujących udane zbiory.
Wśród wystawców była również Gminna Spółdzielnia „SCh” w Szadku, która do zorganizowania stoiska promocyjnego wykorzystała zakupiony z dofinansowaniem Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego sprzęt wystawienniczy  tj. namioty, stoły, grille, lodówki oraz drobną galanterię kuchenną taką jak talerze, półmiski, noże, obrusy itp; (wymieniony sprzęt został wypożyczony z wypożyczalni sprzętu wystawienniczego funkcjonującej przy KZRS „SCh” a jego zakupy miały miejsce w ramach zadań zrealizowanych w poprzednich latach). Na stoisku oprócz prezentowanych wyrobów widniały również ulotki informacyjne i płyty CD z prezentacją o zaletach mięsa wieprzowego, tablice z informacją o dofinansowaniu promocji z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego oraz tabliczki informacyjne, że w/w wyroby przeznaczone są do degustacji.

2.    Gminna Spółdzielnia  „Samopomoc Chłopska” w Jeziorzanach (woj. lubelskie) zaprezentowała swoje wyroby z mięsa wieprzowego podczas Gminnych Dożynek w Jeziorzanach w dniu 18.09.2016 r.
Gospodarzem dożynek była miejscowość Jeziorzany a organizatorem Wójt Gminy i Gminna Biblioteka Publiczna w Jeziorzanach. Uroczystości dożynkowe rozpoczęły się dziękczynną mszą św. w intencji rolników w kościele pw. Trójcy św. w Jeziorzanach. Po mszy barwny korowód dożynkowy z delegacjami z sześciu sołectw, jednostkami Ochotniczych Straży Pożarnych, Starostami dożynek, Wójtem Gminy, Przewodniczącym Rady Gminy oraz mieszkańcami wyruszył na plac dożynkowy. Uroczystości dożynkowe rozpoczął Wójt Gminy, witając rolników oraz wszystkich mieszkańców gminy Jeziorzany. Święto Plonów to także tradycyjnie już występy zespołów ludowych. Można było podziwiać występy: zespołu śpiewaczego "Kumy" z Przytoczna - po raz pierwszy z dziećmi, zespołu śpiewaczego z Krepy. Wielki aplauz publiczności zdobył występ Pani Teresy Krzyżanowskiej, która na harmonijce ustnej oczarowała zebranych oraz występ dziecięcego zespołu śpiewaczego z Zespołu Szkół z Przytoczna. w pięknych, tradycyjnych strojach. Tradycja dożynek jest turniej sołectw. W roku bieżącym brało w nim udział 6 sołectw: Jeziorzany, Przytoczno, Krepa, Stoczek Kocki, Wola Blizocka, Walentynów. Turniej to zmagania drużyn w konkurencjach rzut beretem sołtysa, przeciąganie liny,obieranie i tarcie ziemniaka na czas a także ciągnięcie samochodu strażackiego na czas.
Na placu dożynkowym zaprezentowały się firmy, stowarzyszenia i przedsiębiorcy, którzy przygotowali stragany, wystawy, plac zabaw oraz punkty gastronomiczne. Na zakończenie na scenie zaprezentowały się zespoły: NEVER, ACTIV oraz Dj RAFI. Pogoda nie rozpieszczała uczestników dożynek ale dobra muzyka oraz miła atmosfera pozwoliły na dobrą zabawę do późnych godzin wieczornych.
Na stoisku promocyjno- degustacyjnym Gminnej Spółdzielni „SCh” z Jeziorzan można było pozyskać informacje na temat wyrobów z mięsa wieprzowego wytwarzanych tradycyjnymi metodami, ulotki z informacjami o zaletach spożywania mięsa wieprzowego a także spróbować smacznych wyrobów takich jak różnego rodzaju szynki, balerony, kiełbasy, kaszanki to wszystko podane na własnej produkcji pieczywie.

3.    Gminna Spółdzielnia  „Samopomoc Chłopska” w Węgorzewie (woj. warmińsko-mazurskie) zaprezentowała wyroby z mięsa wieprzowego podczas zorganizowanego Festynu Spółdzielczego z okazji Międzynarodowego Dnia Spółdzielczości i 200- lecia powstania Towarzystwa Hrubieszowskiego Stanisława Staszica, który odbył się w dniu 24.09.2016 r. w Restauracji Bryza w Węgorzewie.

W festynie wzięli udział obecni i emerytowani pracownicy GS „SCh” w Węgorzewie oraz zaproszeni goście związani ze spółdzielczością. Rodzinna atmosfera i skoczna muzyka zachęcała do wspólnego biesiadowania. Podczas uroczystości odbyła się promocja wyrobów z mięsa wieprzowego w postaci prosięcia z rożna, wędlin różnego rodzaju m.in. kilka rodzajów szynki i ogonówki, kiełbasy myśliwskiej i jałowcowej a także konkurs z wiedzy o spółdzielczości, którego zwycięzca otrzymał 10 kg tort. Akcja promocyjna zorganizowała po raz pierwszy przez Gminną Spółdzielnię „SCh” w Węgorzewie spotkała się ze sporym zainteresowaniem ze strony uczestników imprezy.


4.    Gminna Spółdzielnia  „Samopomoc Chłopska” w Baranowie (woj. lubelskie) zaprezentowała swoje wyroby z mięsa wieprzowego podczas Jesiennego Kiermaszu Produktów Lokalnych w Nałęczowskim Ośrodku Kultury w dniu 16.10.2016 r.
Podczas kiermaszu można było degustować na stoisku zorganizowanym przez Gminną Spółdzielnię z Baranowa wyroby z wieprzowiny wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych oraz uczestniczące w systemie jakości żywności Jakość Tradycja m.in. baleron, szynkę, polędwicę, boczek, kiełbasę i kaszankę noszące w nazwie „nadwieprzańskie”. Goście degustowali także smalec z ogórkami podany na wyśmienitym pieczywie z tej spółdzielni. Spółdzielnia w Baranowie nad Wieprzem dzięki swojej lokalizacji, nieskażonym ekologicznie terenom, z których pozyskiwany jest najlepszej jakości żywiec do przetwórstwa mięsnego jest znanym lokalnym producentem od roku 1948. Stoisko na którym można było nie tylko smacznie zjeść, ale również uzyskać informację o procesie produkcji prezentowanego asortymentu tradycyjnie cieszyło się ogromnym powodzeniem wśród przybyłych na tę uroczystość gości.

5.    Gminna Spółdzielnia „SCh” w Szadku prezentowała wyroby z mięsa wieprzowego podczas seminarium „Jakość i wiedza w promocji żywności” organizowanego w Centrum Szkoleniowo-Konferencyjnym KZRS „SCh” w Warszawie w dniu 22.11.2016 r. podczas którego słuchaczami było ponad 80 osób z całego kraju. Przez cały czas trwania promocji uczestnicy mogli poszerzać swoją wiedzę na temat wieprzowiny, zwracano uwagę na walory delikatnego mięsa wieprzowego i potrzebie jego obecności w codziennej diecie.

6.    Gminna Spółdzielnia  „Samopomoc Chłopska” w Wisznicach (woj. lubelskie) zaprezentowała swoje wyroby z mięsa wieprzowego podczas Kiermaszu Bożonarodzeniowego w Lublinie na Placu Teatralnym w dniach 16-18.12.2016 roku.
Stoisko degustacyjne Gminnej Spółdzielni „SCh” w Wisznicach wyróżniało się na tle pozostałych wystawców, ponieważ prezentowane tam wyroby przeznaczone były wyłącznie do degustacji.

Działanie 4.2   Uczestnictwo spółdzielni w regionalnych i krajowych pokazach i targach

W pierwszym etapie projektu w wystawach i targach o charakterze krajowym wzięły udział poniżej wymienione Spółdzielnie „Samopomoc Chłopska” organizując stoiska informacyjno-degustacyjne z wyrobami z mięsa wieprzowego podczas następujących imprez:

1.    Gminna Spółdzielnia  „Samopomoc Chłopska” w Szadku zorganizowała stoisko degustacyjne podczas XXXVIII Wystawy Kwiatów oraz Warzyw w Skierniewicach w dniach 17-18.09.2016 r. Od prawie 40 lat w Skierniewicach corocznie organizowane jest Święto Kwiatów Owoców i Warzyw, Podczas dwóch dni można zobaczyć prezentacje tego co miasto ma najlepsze: ludzkie talenty, dorobek naukowy Instytutów Naukowych Sadownictwa i Ogrodnictwa. Warto było obejrzeć kompozycje kwiatowo-owocowo-warzywne tworzone przez Instytut Ogrodnictwa oraz wiele innych ekspozycji. Jednym z wystawców była Spółdzielnia z Szadka, która zaprezentowała zwiedzającym wyroby masarskie z własnej masarni, takie jak: kiełbasa wiejska, szynkówka, kabanosy, wędzonki (baleron, boczek), Pieczeń Szadkowską i schab pieczony z oczkiem, kaszankę i salceson oraz smaczne pieczywo. Ogromnym zainteresowaniem starszych i młodszych cieszyły się wyroby przeznaczone do degustacji oraz materiały promocyjno-informacyjne (ulotki, płyty CD z prezentacją o zaletach mięsa wieprzowego) dostępne na stoisku.

2.    Gminna Spółdzielnia  „Samopomoc Chłopska” w Szadku zorganizowała stoisko degustacyjne podczas Targów NATURA FOOD i beECO, które odbyły się w Łodzi w terminie 7 – 9 października 2016 r. Natura Food są to najważniejsze i największe targi ekobranży w Polsce i ścisła czołówka imprez tego typu w Europie Środkowo – Wschodniej, to również niepowtarzalna okazja do zapoznania się w jednym miejscu i czasie z szeroką ofertą produktów wysokiej jakości wytwarzanych zarówno przez polskich, jak i zagranicznych producentów i przetwórców. Co roku Targi odwiedza ponad 12 tys. osób wśród, których są przedstawiciele kadry menedżerskiej ekobiznesu, osoby odpowiedzialne za zakupy w sieciach handlowych i sklepach wielkopowierzchniowych, właściciele sklepów, hurtownicy i dystrybutorzy żywności, a także  przedstawiciele ambasad.
W tegorocznej edycji Targów NATURA FOOD wzięło udział ponad 350 firm z Polski i zagranicy – producentów, przetwórców, eksporterów i dystrybutorów żywności wysokiej jakości. Zdecydowana większość wystawców, bo ponad 50% prezentować będzie produkty posiadające certyfikaty ekologiczne oraz produkty naturalne, wytwarzane w oparciu o składniki wysokiej jakości. W ofercie targowej znalazły się także produktów z segmentu vege, fit, superfoods (żywność pochodzenia naturalnego, bogata w składniki odżywcze) czy ekologicznych linii produktów dla dzieci. Nowością były  produkty ekologiczne gotowe do spożycia, które są propozycją dla osób żyjącym szybko, w dużym tempie. Bogatą ofertę zaprezentowały producenci artykułów nieżywnościowych, takich jak naturalne i ekologiczne kosmetyki oraz środki czystości. Wśród wystawców pojawili się producenci nowoczesnego sprzętu AGD m.in.: wolnoobrotowych wyciskarek do owoców i warzyw. Prezentację polskich firm powiększyli wystawcy z zagranicy:  Ukrainy, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Czech, Litwy, Włoch, Grecji, Szwecji. W ramach NATURA FOOD odbyły się również konkursy, mające na celu wyłonienie najlepszych producentów i produktów prezentowanych podczas NATURA FOOD. Pierwszego dnia targów zostały zorganizowane konkursy laureatów prestiżowego konkursu o „Złoty Medal NATURA FOOD” oraz konkursu na najlepszy produkt tradycyjny z regionu łódzkiego „Tygiel Smaków”. Tygiel Smaków to wyjątkowy konkurs, którego celem jest promocja lokalnych produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami. Stanowią one element dziedzictwa kulinarnego województwa łódzkiego i rozsławiają ten region kraju. W konkursie udział wzięła Gminna Spółdzielnia „SCh” z Szadka.
Różnorodność działań informacyjno-promocyjnych, jakie prowadzone były przez Spółdzielnię w Szadku podczas w/w imprez z pewnością przyczyni się do wzrostu świadomości szerokiej rzeszy konsumentów, którzy w większym zakresie poznali i docenili walory rodzimej wieprzowiny. Dzięki tablicom informacyjnym o wyrobach z mięsa wieprzowego przeznaczonych do degustacji, urządzone stoiska cieszyły się ogromnym zainteresowaniem wśród przybyłych gości, czego świadectwem była wysoka frekwencja.

Targi Ogrodnicze „Jesień w sadzie i ogrodzie” organizowane na terenie Podlaskiego Ośrodka Rolniczego w Szepietowie w dniu 8.10.2016 r.
Krajowy Związek Rewizyjny Spółdzielni „Samopomoc Chłopska”, zorganizował stoiska informacyjno-degustacyjne w celu podniesienia wiedzy o zaletach mięsa wieprzowego wśród konsumentów na Targach Ogrodniczych w Szepietowie. Swoją ofertę prezentowały trzy Spółdzielnie „Samopomoc Chłopska” z Białegostoku, Sejn i Siemiatycz, które na stoiskach wystawienniczych przygotowały do degustacji smaczne produkty według regionalnych receptur z Podlasia.
3.  Białostocka Spółdzielnia „SCh” zapraszała do degustacji podlaskiej szynki wędzonej, różnego rodzaju kiełbas, smalcu podlaskiego z ogórkami kiszonymi.
4. Gminna Spółdzielnia „SCh” z Sejn serwowała dla zwiedzających wyroby z mięsa wieprzowego z grilla na którym można było degustować smaczne produkty tj. kiełbaskę grillową, boczek wiejski oraz kaszankę wyborową. Ponadto serwowano szynkę, polędwicę, boczek wiejski, kiełbasę jałowcową, salceson włoski oraz smalec ze skwarkami podawany na pysznym pieczywie rożnego rodzaju (np. chleb litewski) produkowanym przez w/w Spółdzielnię w Sejnach.
5.  Na stoisku Gminnej Spółdzielni „SCh” z Siemiatycz serwowano zupę kniaziowską, kiszkę ziemniaczaną z boczkiem i karkówką oraz tuszonkę zw. „świeżynką.”
Do zorganizowania stoisk promocyjnych wykorzystano zakupiony z dofinansowaniem Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego sprzęt wystawienniczy tj. namioty, stoły, grill oraz drobną galanterię kuchenną taką jak talerze, półmiski, noże, obrusy, deski do krojenia oraz naczynia jednorazowe i fartuchy.
Degustacja była ucztą dla wszystkich – zarówno smakoszy mięsa i wędlin, jak i dla tych, którzy do tej pory unikali wieprzowiny teraz mieli wyjątkową okazję zmienić zdanie o mięsie wieprzowym . (Takie opinie rejestrowaliśmy podczas degustacji). W związku z panującą pogodą , jaka była w dniu targów prezentowany przez Spółdzielnie asortyment szczególnie na ciepło, cieszył się niesłabnącym zainteresowaniem o czym świadczyły tłumy ludzi jakie gromadziły się przed stoiskiem z promocją wieprzowiny: stoisko KZRS „SCh” było jedynym miejscem gdzie odwiedzających zapraszano wyłącznie o degustacji. Konsumentami byli wystawcy, zwiedzający targi, ogrodnicy i członkowie ich rodzin.
Różnorodność działań informacyjno-promocyjnych, jakie prowadzone były podczas Targów Ogrodniczych w Szepietowie m.in. rozdawanie ulotek o zaletach mięsa wieprzowego, płyt CD z prezentacją multimedialną o zaletach mięsa wieprzowego, gadżetów reklamowych w postaci breloczków do kluczy w kształcie świnki które cieszyły się powodzeniem wśród starszych i młodszych uczestników targów z pewnością przyczyni się do wzrostu świadomości szerokiej rzeszy konsumentów, którzy w większym zakresie poznali i docenili  walory rodzimej wieprzowiny.
6. Gminne Spółdzielnie „SCh” w Baranowie i Szadku w dniu 9.11.2016 r. w Augustowie zorganizowały degustację wyrobów z wieprzowiny dla uczestników wyjazdu studyjnego tj.  35 osobowej grupy spółdzielców z całego kraju udających się na Bałtyckie Targi Żywności i Napojów BAF 2016 w Wilnie.
Spółdzielnie zaprezentowały swoje najlepsze wyroby, niejednokrotnie odznaczane podczas różnych konkursów. Spółdzielnia z Szadka, zaprezentowała kiełbasę wiejską, szynkówkę, kabanosy, wędzonki (baleron, boczek), Pieczeń Szadkowską i schab pieczony z oczkiem, kaszankę i salceson, smalec oraz smaczne pieczywo. Spółdzielnia z Baranowa m.in. baleron, szynkę, polędwicę, boczek, kiełbasę i kaszankę noszące w nazwie „nadwieprzańskie”. Uczestnicy wyjazdu studyjnego wypytywali głównie o procesy produkcji w/w wyrobów wysokiej jakości z wieprzowiny. Po degustacji pochwałom i podziękowaniom za zorganizowany pokaz nie było końca.
Krajowy Związek Rewizyjny Spółdzielni „SCh” zorganizował stoisko promocyjno-degustacyjne podczas VI Kongresu Spółdzielczości Polskiej zorganizowanego w Warszawie w Hotelu Gromada w dniach 12-13.12.2016 r. Na stoisku zaprezentowano gadżety reklamowe w postaci breloczków do kluczy w kształcie świnki (w trzech kolorach), smyczy do telefonów i kluczy, opasek odblaskowych a także kalendarzy trójdzielnych z wyrobami z mięsa wieprzowego oraz kalendarz plakatowy z promocją pieczywa wysokiej jakości. Dostępne były również ulotki i płyty z prezentacją multimedialną o zaletach spożywania wyrobów z mięsa wieprzowego. Dodatkowo Gminna Spółdzielnia „SCh” w Szadku i Gminna Spółdzielnia „SCh” w Wasilkowie (woj. podlaskie) przeznaczyły do degustacji wyroby z mięsa wieprzowego m.in. pasztety, schaby, szynki, balerony, polędwice, boczki, kiełbasę różnego rodzaju, kabanosy.
Oznakowane banerami i tablicami informacyjnymi stoisko KZRS „SCh” cieszyło się ogromnym zainteresowaniem wśród uczestników Kongresu, którzy reprezentowali wszystkie branże spółdzielcze, wyróżniało się nie tylko szeroką gamą materiałów informacyjnych ale również walorami smakowymi.



II ETAP

Działanie 4.1  Uczestnictwo spółdzielni w lokalnych pokazach i targach

W trakcie drugiego etapu zadania ze wsparcia polegającego na zwrocie kosztów za udział w pokazach, targach lub zorganizowaniu imprezy wystawienniczej promującej spożycie wyrobów z mięsa wieprzowego skorzystały  spółdzielnie z Żukowa, Opola Lubelskiego, Baranowa oraz Szadka podczas 5-ciu imprez:

1.    Gminna Spółdzielnia „SCh” z  Żukowa (woj. pomorskie) przeprowadziła pokaz połączony z degustacją wyrobów z mięsa wieprzowego podczas seminarium „Jakość i wiedza w  promocji żywności” w Centrum Szkoleniowo-Konferencyjnym KZRS „SCh” w  Warszawie w dniach 7-9.02.2017 r.

2.    Spółdzielnia Zaopatrzenia i Zbytu „SCh” w Opolu Lubelskim (woj. lubelskie) przeprowadziła degustację wyrobów z mięsa wieprzowego podczas Manufaktury Smaków w dniu 24.06.2017 r. w Parku Miejskim w Opolu Lubelskim.
Manufaktura Smaków to weekendowa impreza plenerowa o  charakterze promocyjno-kulturalnym, kultywujący wielowiekowe tradycje handlowe, rzemieślnicze oraz owocowe zorganizowana przez Gminę Opole Lubelskie. Łącznie ze wszystkimi edycjami dawnego Jarmarku Opolskiego czerwcowa impreza odbyła się już po raz 17-sty. Manufaktura Smaków to jedna z największych tego typu imprez w regionie, rokrocznie przyciągająca do Opola kilka tysięcy osób z całego powiatu, województwa i  kraju. W programie imprezy  były wystawy produktów rękodzielniczych wykonanych przez rzemieślników. Ponadto uczestnicy mogli wziąć udział w  loteriach fantowych, degustacji lokalnych potraw i podziwiać występy sceniczne zespołów i kapel ludowych. Na zakończenie dnia wystąpił popularny zespół muzyczny  Cugowscy.
Stoisko Spółdzielni Zaopatrzenia i Zbytu „Samopomoc Chłopska” w Opolu Lubelskim  oznakowane tablicami informacyjnymi o dofinansowaniu z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego wyróżniało się na tle pozostałych wystawców ponieważ prezentowane wyroby przeznaczone były tylko do degustacji. Odwiedzający przede wszystkim dowiedzieli się dużo o procesie technologicznym, produkcji serwowanych mięs i wyrobów.
3.    Gminna Spółdzielnia „SCh” w Baranowie nad Wieprzem (woj. lubelskie) zaprezentowała wyroby z własnej masarni podczas  8-go Festiwalu Produktu Lokalnego w Nałęczowie w dniu 30 lipca 2017 r.

Lokalna Grupa Działania „Zielony Pierścień” zorganizowała święto rodzimych rękodzielników oraz producentów lokalnych wyrobów spożywczych. Impreza odbyła się 30 lipca od godz. 10.00 do 18.00 w parku zdrojowym (przed Starymi Łazienkami) w Nałęczowie. W Festiwalu wzięło udział 40 lokalnych wystawców, którzy prezentowali swoje produkty pod festiwalowym namiotem. Impreza jest współfinansowana z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Wśród wyrobów spożywczych były takie, które zdobywają wiele prestiżowych nagród na krajowych i regionalnych konkursach kulinarnych jak np.: pieczywo, wędliny, przetwory z owoców i miody i wiele innych. Prezentowane były również różnego rodzaju pierogi oraz ciasta. Oprócz produktów spożywczych prezentowano również lokalne rękodzieło, m.in.: rzeźby, malowana ceramika, wiklinowe kosze, haftowane obrusy czy chodniki pasiaki. Na scenie wystąpili wytwórcy, którzy opowiadali o swoich produktach i pasji do lokalnej tradycji.
Stoisko Gminnej Spółdzielni  w Baranowie,  na którym odbywała się promocja i degustacja wyrobów z wieprzowiny oznaczone było tablicami z informacją o  dofinansowaniu z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego można było degustować na nim wyroby wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych oraz uczestniczące w systemie jakości żywności Jakość Tradycja m.in. baleron, szynkę, polędwicę, boczek, kiełbasę i kaszankę noszące w nazwie „nadwieprzańskie” oraz smalec serwowany na chlebie żytnim. Stoisko Spółdzielni z Baranowa, na którym można było smacznie zjeść, jak rowie uzyskać informację o procesie produkcji prezentowanego asortymentu tradycyjnie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem.

4.    Gminna Spółdzielnia  „SCh” w Szadku (woj. łódzkie) zaprezentowała swoje wyroby masarskie podczas pikniku „Lato z Radiem” odbywającego się w Piotrkowie Trybunalskim w dniu 20.08.2017 r.

„Lato z Radiem” festyn dla dzieci i dorosłych, który odbył się 20 sierpnia 2017 r. na lotnisku Aeroklubu Ziemi Piotrkowskiej w godzinach 16.00-23.00.
 Piotrkowianie mieli okazję bawić się przy koncertach, aż sześciorga artystów, m.in. zespołu rockowego HLA 4 transplant promującego transplantację narządów i  grupie wokalno - rozrywkowej Szafa Gra, która ma na swoim koncie pokaźny dorobek teatralno-estradowy. Ze swoim repertuarem pojawiła się również wokalista, skrzypek i autor tekstów Tomek Kamiński, a jedną z  dwóch największych gwiazd będzie rockowo -folkowa formacja Zakopower. Jubileuszowy koncert z okazji 30-lecia zagrali także weterani polskiej sceny rockowej zespół IRA. Najmłodszych zaciekawił występ najbardziej znanego iluzjonisty w naszym kraju i twórcy Teatru Magii Macieja Pola. Oprócz części muzycznej zaplanowano również festyn z grami i zabawami dla dzieci oraz dorosłych.
Ogromnym zainteresowaniem starszych i  młodszych uczestników cieszyły się wyroby przeznaczone do  degustacji oraz ulotki zawierające podstawowe informacje na temat wyrobów z mięsa wieprzowego co skutecznie pomagało w przekonaniu konsumentów o potrzebie wyboru i spożywania mięs i wędlin z wieprzowiny, jak również pomagało promować dobre nawyki żywieniowe i skutecznie trafiać do świadomości polskich konsumentów.

5.    Gminna Spółdzielnia „SCh” w Baranowie zaprezentowała stoisko z wyrobami z mięsa wieprzowego podczas Dożynek Gminnych w dniu 20.08.2017 r. w Baranowie.

Podczas uroczystości spółdzielnia zaprezentowała wyroby produkowane tradycyjnymi metodami m.in. szynkę, baleron, boczek, kaszankę i salceson. Goście degustowali także smalec z ogórkami podany na wyśmienitym pieczywie z tej spółdzielni. Spółdzielnia w Baranowie nad Wieprzem dzięki swojej lokalizacji, nieskażonym ekologicznie terenom z których pozyskiwany jest najlepszej jakości żywiec do przetwórstwa mięsnego jest znanym producentem od roku 1948.  
Koszt realizacji działania w I etapie wyniósł 8.964,72 zł,  w drugim etapie wydatkowano  7.124,69 zł. Łącznie w  dwóch etapach działania odbyło się 11 imprez na 10 planowanych, wydatkując 16.089,41 zł.

4.1  Uczestnictwo spółdzielni w  krajowych pokazach i targach

W trakcie drugiego etapu zadania ze wsparcia polegającego na zwrocie kosztów za udział w pokazach, targach lub zorganizowaniu imprezy wystawienniczej promującej spożycie wyrobów z mięsa wieprzowego skorzystała  Gminna Spółdzielnia „SCh”  z Szadka podczas trzech imprez:

1.     XXIII Targi Regiony Turystyczne Na styku Kultur w dniach 17-19.03.2017 w Łodzi

W terminie 17 – 19 marca  2017 roku odbyła się XXIII edycja Targów - Regiony Turystyczne NA STYKU KULTUR w hali Expo-Łódź. Targi są dużym wydarzeniem dla łodzian i okolicznych mieszkańców.
Targi - Regiony Turystyczne Na Styku Kultur to przedsięwzięcie o charakterze targowym, jak i kulturalnym, dające możliwość zapoznania się z walorami turystycznymi regionów Polski i Europy, a także z ich kulturą, tradycją i  historią. Wystawcy, którzy pojawili się na targach, prezentowali atrakcyjną ofertę dla tych, którzy planują wyruszyć w drogę - od standardowych ofert turystycznych, poprzez wszystkie usługi i gadżety pomocne podróżnikom, kończąc na niekonwencjonalnych metodach wojażowania bliskich globtroterom.
W targach wzięło udział 120 wystawców z kraju i ze świata. Tegoroczna edycja targów odbyła się pod hasłem Daj się urzec!, a regionem partnerskim było Mazowsze. Wśród propozycji znalazły się również przewodnik turystyki rodzinnej zawierający opis możliwości spędzania wolnego czasu na Mazowszu dla rodzin z dziećmi. Na odwiedzających czekało również mnóstwo atrakcji - warsztaty wiślanego ciesielstwa okrętowego, dla najmłodszych warsztaty budowania papierowego modelu łodzi - szkuty czerskiej z XV wieku, spotkania z Chopinem czy możliwość zrobienia unikalnych zdjęć w GIF budce, oraz występ Zespołu Pieśni i Tańca „Mazowsze”.
Podczas targów można było spróbować potraw regionalnych z kraju i innych części świata. Dzięki tablicom informacyjnym o wyrobach z mięsa wieprzowego przeznaczonych do degustacji urządzone przez Gminną Spółdzielnię „SCh” w Szadku stoisko cieszyło się zainteresowaniem wśród zwiedzających, turystów i  mieszkańców Łodzi, o czym świadczył bardzo duża frekwencja. Odwiedzający pytali o możliwość zakupu serwowanych do degustacji wyrobów oraz o ich proces technologiczny.
2.    Międzynarodowe Targi Żywności Warsaw Food Expo 2017 odbywające się w dniu 1.06.2017 r. w Centrum Targowo-Kongresowym PTAK w Nadarzynie

Na 20 tysiącach metrów kwadratowych swoją ofertę przedstawiło prawie 300 wystawców z Polski i  świata: Węgier, Bułgarii, Rumunii, Meksyku, Słowenii, Gruzji, Litwy i  Słowacji, którzy zaprezentowali żywność i napoje wysokiej jakości, produkty tradycyjne i regionalne, produkty spożywcze dla gastronomii, BIO żywność. Wystawa została podzielona na Stefy branżowe: mięsa, mleka, owoców i warzyw, żywności regionalne, BIOżywności, alkoholi oraz dodatkowe strefy atrakcji: grillowania, pokazów kulinarnych i  edukacyjną. Warsaw Food Expo były świetną okazją do zbudowania przez wystawców międzynarodowych relacji biznesowych. Podczas trzech sesji odbyło się w sumie 85 spotkań polskich i zagranicznych przedsiębiorców. Dodatkową atrakcją były pokazy kulinarne i warsztaty dla dzieci.
Gminna Spółdzielnia „SCh” w Szadku zaprezentowała przeznaczając do degustacji wyroby z mięsa wieprzowego oraz pieczywo. Przez cały czas trwania promocji uczestnicy mogli poszerzać swoją wiedzę na temat wieprzowiny, zwracano uwagę na walory delikatnego mięsa wieprzowego i potrzebie jego obecności w codziennej diecie.  Zorganizowane dzięki dofinansowaniu z  Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego stoisko cieszyło się zainteresowaniem zwiedzających jak i innych wystawców.

3.    XVIII Regionalna Wystawa Rolno Przemysłowa w Zduńskiej Woli w dniu 20.08.2017 r.

Organizowana po raz osiemnasty przez Starostwo Powiatowe w Zduńskiej Woli impreza wystawiennicza stanowiła okazję do zaprezentowania swoich produktów, nawiązania kontaktów czy też zawarcia kontraktów handlowych.  Wystawa cieszyła się dużym zainteresowaniem odwiedzających oraz wystawców i  wpisała się w kalendarz imprez odbywających się na terenie województwa łódzkiego. Wystawę odwiedziło około 15 tysięcy osób, a swoją ofertę zaprezentowało około 120 firm związanych z przemysłem oraz rolnictwem.
XVIII  Regionalna Wystawa Rolno-Przemysłowa odbywająca się na terenie Powiatowego Międzyszkolnego Ośrodka Sportowego miała na celu prezentację osiągnięć gospodarczych powiatu: zduńskowolskiego, łowickiego, łęczyckiego, bełchatowskiego, wieluńskiego, pabianickiego, pajęczańskiego, wieruszowskiego, łaskiego, sieradzkiego, poddębickiego. Wystawie towarzyszyły występy artystyczne zespołów z domów i ośrodków kultury z terenu powiatu oraz zaproszonych gości. Na zwiedzających czekały barwne stoiska przedsiębiorców nie tylko z naszego regionu. Atrakcją dla najmłodszych była Akademia Cyrkowa oraz inne gry i zabawy.  Impreza ma dwie ważne cechy - promuje polską żywność, zachęca do kupowania tego co wyprodukowane jest tradycyjnymi metodami, pokazuje również rozwój rodzimego przemysłu.
Wystawie towarzyszyły smakołyki przygotowane przez koła gospodyń oraz innych wystawców m.in. przez Gminną Spółdzielnię w Szadku, która na stoisku degustacyjno-promocyjnym zaprezentowała wyroby z mięsa wieprzowego produkowane z własnej masarni, takie jak: kiełbasa wiejska, Szynkówka, kabanosy, wędzonki (baleron, boczek), Pieczeń Szadkowską, schab pieczony z oczkiem, kaszankę i  salceson oraz smaczne pieczywo.

Różnorodność działań informacyjno-promocyjnych, jakie prowadzone były przez Spółdzielnię w  Szadku podczas w/w imprez z pewnością przyczyni się do wzrostu świadomości szerokiej rzeszy konsumentów, którzy w większym zakresie poznali i docenili walory rodzimej wieprzowiny. Dzięki tablicom informacyjnym  o wyrobach z mięsa wieprzowego przeznaczonych do degustacji, urządzone stoiska cieszyły się ogromnym zainteresowaniem wśród przybyłych gości, czego świadectwem była wysoka frekwencja.



Koszt realizacji działania w I etapie wyniósł 19.345,79 zł,  w drugim etapie wydatkowano  6.495,28 zł. Łącznie w dwóch etapach działania odbyło się 12 imprez na 10 planowanych, wydatkując 25.841,07 zł.

Copyright © 2007 KZRS. Wszelkie prawa zastrzeżone.