Seminaria, wystawy, targi
Promocja żywności

Dział prowadzony z dofinansowaniem:

  • Funduszu Promocji Mięsa Wołowego
  • Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
  • Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych

Strona www.kzrs.pl  (zakładka Promocja Pieczywa)
prowadzona jest z dofinansowaniem
Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych

Dofinansowanie z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych
w ramach zadania
„Promocja pieczywa wśród młodzieży w Światowym Dniu Chleba”
realizowanego przez
Krajowy Związek Rewizyjny Spółdzielni "Samopomoc Chłopska"

Drugi etap zadania „Promocja pieczywa wśród młodzieży w Światowym Dniu Chleba”.

16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji 15 i 16  października 2019 r. w Centrum Szkoleniowo-Konferencyjnym KZRS „SCh” odbyła się impreza składająca się z prezentacji pieczywa, seminarium na jego temat oraz zajęć warsztatowych dla dzieci. Do wystawienia swoich wyrobów zgłosiły się: Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Dźwierzutach, Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Poddębicach i Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Szadku. Duży wybór pieczywa, drożdżówki, ciasta i ciastka świadczyły o różnorodności tradycyjnych wypieków. Oprócz produktów wyżej wymienionych, będących w codziennej sprzedaży, przywieziono bochny okazjonalne i obrzędowe.



Stoisko GS „SCh” w Poddębicach




Stoisko GS „SCh” w Dźwierzutach





Fragmenty stoiska GS „SCh” w Szadku

Spółdzielnie „SCh” słyną z doskonałego pieczywa, wypiekanego na zakwasie, w piecach ceramicznych, z użyciem tradycyjnych często ręcznych technik, co potwierdzają licznymi laurami zdobytymi na targach i konkursach. Spółdzielnie produkują wyroby wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Posiadają również znak jakości żywności - Znak Jakość Tradycja.

Zaangażowanie i kreatywność samych piekarzy skutkują ogromną różnorodnością dostępnego pieczywa. Połączenie tradycji ze sprawdzonymi technologiami pozwala szczycić się polskim piekarzom paletą kilkuset gatunków i odmian pieczywa. Dzięki wielowiekowym tradycjom branży piekarniczej możliwe jest przekazywanie doskonalonych receptur z pokolenia na pokolenie. Polska pozostaje też jednym z nielicznych krajów, w których do wypieku pieczywa nadal używa się mąki żytniej dużo bogatszej w wartości odżywcze niż mąka pszenna





Niektóre z odznaczeń GS „SCh” w Dźwierzutach

Wystawa miała miejsce w trakcie dwudniowych obrad seminarium z udziałem uczestników ze spółdzielni  „SCh” oraz Społem. Tematyka seminarium dotyczyła głównie roli i znaczenia pieczywa i produktów mącznych w prawidłowym odżywianiu, promocji pieczywa w systemach jakości żywności oraz tradycyjnych i nowoczesnych metod produkcji pieczywa. Wykłady podczas seminarium prowadziły dr hab. inż. Anna Diowksz – jedna z największych znawczyń procesów mikrofermentacji, Izabella Byszewska - Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego                                    oraz mgr inż. Elżbieta Słowik.



Uczestników seminarium powitał Prezes KZRS ”SCh” Pan J. Bogdan Czaplejewicz




Wykład „Dlaczego pieczywo trzeba promować czyli rola i znaczenie pieczywa i produktów mącznych w prawidłowym odżywianiu” – dr hab. inż. Anna Diowksz, profesor Politechniki Łódzkiej Prodziekan  ds. Edukacji Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności.

Badania naukowe dowodzą, że chleb stanowi podstawę w piramidzie zdrowego żywienia. Zawarte w pieczywie węglowodany złożone są dobrym źródłem energii dla organizmu, umożliwiają prawidłową pracę mózgu, budowanie struktur komórkowych oraz prawidłowe spalanie tłuszczu. Pieczywo to także kopalnia wielu składników odżywczych takich jak magnez, żelazo czy cynk. Jest źródłem witamin z grupy B oraz E. Obecność tych składników wpływa na naszą kondycję psychiczną zapewniając dobre samopoczucie oraz wpływając na naszą skórę, paznokcie i włosy.



Wykład „Promocja pieczywa w systemach jakości żywności i rolniczy handel detaliczny” – Pani Izabella Byszewska Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

W trakcie seminarium, po otwarciu wystawy pieczywa, miała miejsce okolicznościowa prezentacja dr inż. Danuty Pająk z Zarządu Głównego Stowarzyszenia Naukowo – Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego pod tytułem „Znaczenie chleba w kulturze i dziejach ludzkości”. Chleb gości nie tylko na naszych stołach ale jest też naturalną i integralną częścią polskiej kultury i tożsamości. Po dzień dzisiejszy przy okazji rozmaitych uroczystości wita się zaproszonych gości chlebem i solą.  Corocznie organizowane są dożynki na które są specjalnie wypiekane bochenki. Obecny jest w zwyczajach, powiedzeniach, symbolice, sztuce, tradycji i religii. Refleksyjna pogadanka przypominała dzieje wypieku chleba na przestrzeni wieków, znaczenie chleba w obrzędach ludowych oraz obyczaje z chlebem związane.









Po prezentacji dla dzieci ze  Szkoły Podstawowej  nr 109 im. Batalionów Chłopskich w Warszawie zostały zorganizowane zajęcia warsztatowe „Zwykła bułka i co można z niej zrobić” podczas których zaprezentowane zostały potrawy przygotowane na bazie pieczywa. Pieczywo doskonale komponuje się z innymi produktami żywnościowymi (nabiał, wędliny, ryby, warzywa itp.) a stworzona dzięki takiemu połączeniu kanapka może stanowić mini – piramidę zdrowego żywienia, zawierając wszystkie zalecane składniki prawidłowo dobranej diety. Jednocześnie zapewnione jest urozmaicenie poprzez możliwość tworzenia dowolnych kanapkowych kompozycji.



Wykład mgr inż. Elżbiety Słowik na temat „Tradycyjne i nowoczesne metody produkcji pieczywa”

Impreza pod hasłem „Promocja pieczywa wśród młodzieży w Światowym Dniu Chleba” składająca się z wystawy promocyjnej pieczywa, warsztatów oraz seminarium na temat pieczywa  odbyła się z dofinansowaniem Funduszu Promocji  Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.


Copyright © 2007 KZRS. Wszelkie prawa zastrzeżone.