Seminaria, wystawy, targi
Promocja żywności

Dział prowadzony z dofinansowaniem:

  • Funduszu Promocji Mięsa Wołowego
  • Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
  • Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych

Strona www.kzrs.pl  zakładka PROMOCJA PIECZYWA

prowadzona jest z dofinansowaniem 
Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych




Zadanie „Smaki z geesu czyli spółdzielcze pieczywo na wystawach i targach”

zostało dofinansowane z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR (dawniej ARR)
w ramach zadania realizowanego przez Krajowy Związek Rewizyjny Spółdzielni


 „Samopomoc Chłopska” przy współpracy spółdzielni z pionu „Samopomoc Chłopska”





http://www.kzrs.pl/clear.gifhttp://www.kzrs.pl/clear.gif 


 Zadanie „Smaki z geesu czyli spółdzielcze pieczywo na wystawach i targach”” podzielone zostało na dwa etapy:

 I   ETAP  01.06.2019 r.- 30.09.2019 r.

II   ETAP  01.10.2019 r.- 31.12.2019 r.



I etap

Krajowy Związek Rewizyjny Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” w dniu 31 sierpnia 2019 r. zakończył realizację pierwszego etapu zadania „Smaki z geesu czyli spółdzielcze pieczywo na wystawach i targach”, które było dofinansowane z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

Celem zadania jest dofinansowanie uczestnictwa Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” posiadających piekarnie, bądź prowadzących sprzedaż wyrobów piekarsko-ciastkarskich podczas 30 pokazów biorąc udział w imprezach okolicznościowych i targach, o charakterze regionalnym i krajowym promując spożycie pieczywa. Dofinansowanie dotyczy poniesionych kosztów związanych z uczestnictwem tj. wynajmu stoiska, jego urządzenia i dekoracji (kwiaty, rollupy), kosztów wyrobów piekarsko-ciastkarskich i materiałów niezbędnych do przeprowadzenia pokazu i degustacji (m.in. deski, noże, tace, kosze, obrusy, serwetki, naczynia jednorazowe itp.) Spółdzielnie ze swoim zróżnicowaniem i nawiązaniem do lokalnych smaków i tradycji są świetnym dopełnieniem imprez targowych.



Działanie 4.  Uczestnictwo spółdzielni w lokalnych pokazach i targach



W trakcie realizacji pierwszego etapu zadania ze wsparcia polegającego na zwrocie kosztów za udział w pokazach, targach lub zorganizowaniu imprezy wystawienniczej promującej spożycie pieczywa podczas trzech miesięcy trwania zadania w I etapie z dofinansowania skorzystało łącznie 9 Spółdzielni, podczas 10 różnego  rodzaju targów i  pokazów tj.:


1)  Gminna Spółdzielnia „SCh” w Baranowie (woj. lubelskie) podczas Międzynarodowego Festiwalu Tańców Godel 2019 w Baranowie,

W sobotę 15 czerwca 2019 r. na Błoniach w Baranowie w powiecie puławskim odbył się Międzynarodowy Festiwal Tańców Godel 2019. Impreza rozpoczęła się występami dzieci i młodzieży z gminy Baranów oraz lokalnych zespołów ludowych. Następnie odbyły gościnne koncerty zespołów ludowych zgłoszonych do festiwalu m.in. Zespół Pieśni i Tańca Politechniki Rzeszowskiej „Połoniny”. Po zespołach z Polski wystąpiły zespoły z Ukrainy. Ponadto odbyło się wiele atrakcji takich jak zabawa taneczna dla dzieci i dorosłych.

W czasie trwania imprezy plenerowej Gminna Spółdzielnia „SCh” z  Baranowa zorganizowała stoisko na którym można było degustować smaczne pieczywo m.in. chleb pszenny, mazowiecki, żytni, bułki: wyborowe, hamburgerowe, maślane, bagietki, rogale, chałki oraz ciasta i placki drożdżowe. Spółdzielnia w Baranowie wpisała na listę Produktu Regionalnego i lokalnego chleb żytni razowy, który uzyskał znak „Jakość Tradycja.”

Stoisko na którym można było nie tylko smacznie zjeść, ale również uzyskać informacje o wyrobach tradycyjnych, cieszyło się ogromnym zainteresowaniem szczególnie dzieci i młodzieży a także gości zagranicznych.







2)  Gminna Spółdzielnia „SCh” w Wisznicach (woj. lubelskie) podczas Festiwalu „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski w Nałęczowie,

Festiwal odbył się w dniach 22-23 czerwca 2019 r. Impreza była wspólnym przedsięwzięciem trzech marszałków w ramach specjalnie przygotowanego miasteczka regionalnych produktów tradycyjnych i  ekologicznych. Stoiska zlokalizowane były przy ulicy Leśnej, na placu znajdującym się naprzeciwko Urzędu Miejskiego. Organizatorzy festiwalu zapewnili, aby wszystkie produkty sprzedawane i prezentowane pochodziły od  lokalnych producentów. Były to wyroby wytwarzane na terenie partnerskich województw. W tym roku szczególny akcent kładziono na promocję produktów oznaczonych marką „Lubelskie”.

            W programie festiwalu były:

  • warsztaty kulinarne z wykorzystaniem tradycyjnych wędlin oraz pieczywa z regionu Lubelszczyzny, zakończone częstowaniem publiczności produktami finalnymi;
  • wspólne gotowanie forszmaku lubelskiego wraz z degustacją na stoisku „marszałkowskim”;
  • smakowite degustacje innych specjałów z lubelskiej Listy Produktów Tradycyjnych. W  karcie dań oprócz smacznego chleba i bułek pszennych, serwowane były różnego rodzaju ciastka i drożdżówki w połączeniu z wędlinami tj. wędzonki z Wisznic (szynka, boczek i polędwica).


Oznakowane tablicami informacyjnymi o dofinansowaniu z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych stoisko promocyjno-degustacyjne jakie zaprezentowała Spółdzielnia w Wisznicach wyróżniało się na tle pozostałych wystawców, ponieważ prezentowane tam wyroby przeznaczone były wyłącznie do degustacji m.in.

Przeprowadzona akcja promocyjna spotkała się z dużym zainteresowaniem ze strony nałęczowian, ale również zagranicznych turystów, którzy nie tylko chcieli degustować te wyroby, ale również ciekawi byli całego cyklu produkcyjnego. Całość festynu ubarwiła muzyka regionalna oraz występy zespołów ludowych.





3)  Gminna Spółdzielnia „SCh” w Kurzętniku z/s w Marzęcicach (woj. warmińsko-mazurskie) podczas Festiwalu Smaku w Biskupcu,

W tym roku I wakacyjny Festiwalu Smaku w Biskupcu Pomorskim zastąpił odbywające się od wielu lat Święto Gęsi. Głównym punktem spotkania były potrawy i degustacje. Panie z kilkunastu  Kół Gospodyń Wiejskich gminy Biskupiec zaprosiły zebranych na kulinarną podróż po Europie. Przygotowały dania charakterystyczne dla poszczególnych europejskich krajów. Po prezentacji stoisk ze smakołykami, odbyła się degustacja. Imprezę otworzyli wójt gminy Biskupiec oraz starosta powiatu nowomiejskiego. Potem równolegle z  degustacją potraw, na scenie pojawiali się lokalni młodzi wokaliści i  chór działający przy Gminnym Centrum Kultury w Biskupcu. Jednym z  punktów programu był pokaz kulinarny, również połączony z degustacją. Była też darmowa grochówka.

Późnym popołudniem zaczęły się koncerty. Najpierw zaśpiewały lokalne zespoły. Gwiazdą sobotniego wieczoru był zaś Piotr Cugowski z zespołu Bracia. Potem chętni bawili się pod chmurką z lokalnym zespołem.

Jak na każdej plenerowej imprezie, nie brakowało stoisk gastronomicznych i handlowych oraz strefy zabaw dla dzieci. Organizatorem przedsięwzięcia była Gmina Biskupiec, a „Gazeta Nowomiejska” znalazła się wśród patronów „Festiwalu Smaków”.

Jednym z wystawców była Gminna Spółdzielnia „SCh” w Kurzętniku, która zaprezentowała przeznaczając do degustacji chleby różnego rodzaju (z blaszki, baltonowski, zbójnicki,7 ziaren, dyniowy, dworski, kujawiak, żytni bez drożdży) bułki zwykłe, z sezamem, 7 ziaren, pszenne, żytnie, rogale z makiem i wszelakie ciasta  m.in. sernik z rodzynkami, placek drożdżowy, ciastka domowe itp.) Proces prowadzenia ciast na naturalnym zakwasie oraz ręczne kształtowanie kęsów ciasta stawia piekarnię Gminnej Spółdzielni „SCh” w Kurzętniku w rzędzie nielicznych produkujących tradycyjnym sposobem, gdzie pieczywo zachowuje swój niepowtarzalny zapach, chrupkość i strukturę miękiszu.








4)  Gminna Spółdzielnia „SCh” w Jeziorzanach (woj. lubelskie),  podczas organizowanych w swojej miejscowości  Dożynek Gminnych,

Stoisko Gminnej Spółdzielni „SCh” w Jeziorzanach na którym odbywała się promocja i degustacja pieczywa oznaczone było tablicami z informacją o dofinansowaniu z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Degustować na nim można było kilka rodzajów chleba żytnie i  pszenne, ciasta, pączki oraz różnego rodzaju bułki, które można było skosztować z dodatkiem wędlin i serów. Odwiedzający dowiedzieli się o  procesie technologicznym i produkcji serwowanego pieczywa. Stoisko oznakowane było tablicą informacyjną o promocji pieczywa, dostępne były również ulotki Chleb Polska Tradycja oraz kalendarze plakatowe  na rok 2020. Dzięki kolorowym balonom stoisko degustacyjne przyciągało uwagę najmłodszych uczestników Dożynek, oraz  starszym.


5)  Gminna Spółdzielnia „SCh” w Niedrzwicy Dużej (woj. lubelskie) podczas Dożynek Gminnych w Niedrzwicy,



Dożynki są starym ludowym świętem, wieńczącym żniwa, które tradycyjnie rozpoczyna msza święta. Połączone są one z obrzędami dziękczynnymi, podczas których rolnicy dziękują za ukończenie żniw i  prac polowych. Ceremoniom dożynkowym przewodniczą Starosta i Starościna. W pierwszej kolejności wnoszone były dożynkowe wieńce, które gospodynie robią z kłosów zbóż, owoców, warzyw czy też polnych kwiatów tworzą przez wiele tygodni, a następnie podczas dożynek wybierany jest ten najładniejszy. Przygotowywane są również tradycyjne przysmaki z danego regionu. Dożynki wieńczyła wspólna zabawa na festynie. Gwiazdą wieczoru był zespół Czerwone Gitary.

Podczas Dożynek w Niedrzwicy Dużej organizowanych w Gminnym Ośrodku Kultury, Sportu i Rekreacji w dniu 31 sierpnia 2019 r. swoje stoisko wystawiła również Gminna Spółdzielnia „SCh” w Niedrzwicy Dużej, na którym zaprezentowała smaczne pieczywo ze swojej piekarni różnego rodzaju chleby, bułki ciasta i ciasteczka. Największym powodzeniem cieszyły się .in. chleb żytni i różne ciasteczka.




6)  Gminna Spółdzielnia „SCh” w Praszce (woj. opolskie) podczas Dożynek Gminnych w Strojcu, oraz Festiwalu Rodzinnego w Praszce,



Tegoroczne dożynki Gminy Praszka odbyły się 18 sierpnia 2019 r., a  ich gospodarzami było Sołectwo Strojec na czele ze sołtysem. O wystrój święta plonów zadbali mieszkańcy, którzy swoje posesje ozdobili symbolami żniw oraz zabawnymi scenkami z życia wsi.

Uroczystość rozpoczęła msza dziękczynna, którą odprawił ks. Proboszcz tutejszej parafii. Następnie przepiękny, barwny korowód przemaszerował na teren boiska sportowego obok Sołeckiego Centrum Sportu i Rekreacji w  Strojcu, gdzie rozpoczęła się część oficjalna uroczystości.

Część artystyczną uczestnikom dożynek ubarwiły: Chór Parafialny ze Strojca, Zespół Pieśni i Tańca Modrzewiacy w Wołczyna oraz lokalne talenty wokalne.

Jedną z większych atrakcji był pokaz jazdy konnej, na koniu ze stajni Emirat w Ożarowie.

Podczas Dożynek swoje stoiska wystawiło też kilkunastu wystawców, wśród nich był Spółdzielnia w Praszce, która zaprezentowała stoisko degustacyjno-promocyjne z pieczywa, na którym można było smakować chleb Żytni Tradycyjny który zawiera dużo biologicznie aktywnych związków, fitoestrogenów o udowodnionym działaniu przeciwnowotworowym. Błonnik żytni sprzyja rozwojowi dobroczynnych bakterii probiotycznych o  wyraźnym, prozdrowotnym działaniu. Jest bezkonkurencyjny dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji. Ponadto posiada niski indeks glikemiczny – tak ważny dla osób chcących schudnąć. Wypiekany wyłącznie na zakwasie naturalnym, bez użycia drożdży. Chleb żytni wypiekany w naszej piekarni posiada certyfikat „Jakość i Tradycja”.

Prezentowany był również chleb Mleczny Praszkowski, który został wpisany przez Marszałka województwa opolskiego na listę produktów tradycyjnych. Wypiekany jest od ponad 40-stu lat, z użyciem mleka najwyższej jakości. Dzięki temu zachowuje swój niepowtarzalny smak. Posypywany mąką lub makiem jak również bez posypki kusi aromatycznym zapachem i apetycznym wyglądem. Zdobywca pierwszej nagrody w konkursie “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w 2011r.

Chleb Biesiadny wypiekany jest według tradycyjnej i stosowanej od lat receptury. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza kwasowi uzyskanemu naturalną metodą fermentacji oraz mące pszennej i żytniej najwyższej jakości. Dzięki swoim niepowtarzalnym walorom smakowym, wypiek został wyróżniony przez Lożę Ekspertów podczas 25-tej atestacji żywności programu Doceń Polskie, która odbyła się 26 lipca 2017r. Otrzymał również godło promocyjne i certyfikat “Doceń Polskie” a także tytuł “TOP PRODUKT.

Na stoisku dostępne były również bułki wszelkiego rodzaju m.in. orkiszowa, paryżanka z sezamem, czosnkowa, dyniowa, grahamka oraz ciasta sernik wiedeński, rolada makowa zapiekana i inne wyroby drożdżowe.



Po raz drugi w Praszce zorganizowano Festyn Rodzinny w dniu 31 sierpnia 2019 r.- W tamtym roku impreza była jednodniowa, a w tym roku razem z Ośrodkiem Pomocy Społecznej i Miejsko-Gminnym-Ośrodkiem Kultury przygotowaliśmy atrakcje zaproponowano na trzy dni

Na zakończenie lata, w ostatni weekend sierpnia w Praszce odbył się Festyn Rodzinny. Organizatorzy przygotowali wydarzenia dla dzieci, rodziców i seniorów. Każdego dnia, zarówno w piątek, w sobotę, jak i w  niedzielę od 14:00 do 19:00 blok przeróżnych atrakcji dla dzieci, bezpłatnych m.in. tak zwana Wioska Sportu, malowanie twarzy, gry, zabawy. Każdego dnia od 20:00 do 4:00 nad ranem zabawa taneczna - dla starszych, dla rodziców, dziadków. W sobotę w programie teatrzyk dla młodszych pod tytułem "Kruszynka", zumba dla dzieci, kabaret Afera. A w  niedzielę tradycyjne "Babie lato", czyli spotkanie integracyjne seniorów z Praszki i z powiatu oleskiego. Ogółem atrakcji dla wszystkich uczestników pikniku było co niemiara.



Stoisko Spółdzielni w Praszce podczas dwóch imprez oznakowane było plakatem z informacją o dofinansowaniu, do nabycia były ulotki promocyjne z Chleb polska tradycja oraz kalendarze plakatowe z pieczywem na 2020 rok, które rozdawane były dla odwiedzających.









7)  Gminna Spółdzielnia „SCh” w Poddębicach podczas Dożynek Gminnych w Dalikowie,



W dniu 24 sierpnia 2019 r. odbyły się Dożynki w Dalikowie w powiecie poddębickim. Po mszy dożynkowy korowód prowadzony przez miejscową orkiestrę dętą oraz paradę konnych bryczek przeszedł na boisko przy szkole w Dalikowie, gdzie po części obrzędowej rozpoczęła się zabawa z  udziałem zaproszonych gwiazd muzyki. Podczas poczęstunku uczestników dożynkowych uroczystości chlebem dożynkowym przez starostów i wójta na scenie wystąpił Zespół Śpiewaczy "Jawor", a po okolicznościowych przemowach swój dwusetny występ sceniczny zanotowała Strażacka Orkiestra Dęta z Dalikowa

Wśród kilkunastu stoisk wystawowych zaprezentowała swoje wyroby piekarsko-ciastkarskie Gminna Spółdzielnia „SCh” w Poddębicach, na stoisku której można było degustować wszystkie wyroby produkowane w  piekarni m.in. różnego rodzaju chleby (m.in. chleb dla diabetyków), bułki oraz ciasta in ciasteczka. Stoisko oznakowane było plakatem z  informacją o dofinansowaniu z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.







8)  Gminna Spółdzielnia „SCh” w Dźwierzutach podczas Festiwalu Dziedzictwa Kulinarnego Warmia, Mazury i Powiśle w Olsztynie,



W dniu 25 sierpnia 2019 r. na Starym Mieście w Olsztynie odbył się Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla zorganizowany przez Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego oraz Miasto Olsztyn. Wydarzenie odbywa się co roku i ma na celu promowanie regionalnych kulinariów i ich producentów zrzeszonych w sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmii, Mazur i Powiśla. W programie znalazły się pokazy przygotowywania potraw kuchni warmińskiej i mazurskiej, degustacje, kiermasz tradycyjnych produktów (połączony z festynem Pszczoła i Miód) gry i  zabawy dla dzieci. Gwiazdą imprezy był kucharz Karol Okrasa, oprawę muzyczną przygotowali lokalni artyści. W tym roku główny kucharz Karol Okrasa prowadzący imprezę, zaprosił do wspólnego smażenia placków ziemniaczanych z sosem zwanych lokalnie regioplińce z pomoćką m.in. marszałka województwa i prezydenta Olsztyna.

Wielokulturowa, wielonarodowa i wielowyznaniowa społeczność Warmii, Mazur i Powiśla składa się na bogactwo regionalnych kulinariów nawiązujących do smaków kuchni staropolskiej, warmińskiej, mazurskiej, ukraińskiej, litewskiej, rosyjskiej czy pruskiej. Czerpiąc z tej różnorodności jako pierwsi z polskich regionów przystąpiliśmy do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.

Podczas festiwalu rozstrzygnięto także konkurs Smaki Regionów. W  skład komisji weszli m.in. pani Izabela Byszewska – Prezes Zarządu oraz Jan Zwoliński - wiceprezes Zarządu Izby Produktu Regionalnego i  Lokalnego. Podczas Festiwalu Gminna Spółdzielnia „SCh” w Dźwierzutach biorąca udział w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów”  do nagrody Perła 2019 otrzymała nominację za chleb wieloziarnisty. Spółdzielnia tworzy pieczywo tradycyjnymi metodami, bez użycia polepszaczy i sztucznych dodatków Na prezentowanym stoisku degustacyjnym odwiedzający degustowali m.in. chleb żytni staropolski z  pestkami dyni, chleb wieloziarnisty, chleb żytni tradycyjny, chleb żytnio-orkiszowy. Stoisko oznakowane było tablica informacyjną o  promocji pieczywa przeznaczonego do degustacji, liczne ulotki oraz certyfikaty i dyplomy.







9)  Spółdzielnia Rolniczo Handlowa Rolnik w Żninie, podczas XXIII Pałuckich Targów Rolnych w Żninie.

            XXIII Pałuckie Targi Rolne i XVII Pałucka Wystawa Zwierząt Hodowlanych w Żninie odbyły się 24-25 sierpnia 2019 r. na placu po dawnej Cukrowni w Żninie nad Jeziorem Dużym Żnińskim.

    Pałuckie Targi Rolne to impreza organizowana od 1997 roku w  Żninie. Impreza na stałe wpisała się już w kalendarz imprez, które odbywają się na Pałukach (woj. kujawsko-pomorskie) i od ponad 20 lat przyciąga wielu wystawców z całej Polski i (ponad 300) i gości (ok. 28 tys.)

W tym roku zgromadziła wystawców ma za zadanie zaznajomienie rolników z powiatów: żnińskiego, mogileńskiego, wągrowieckiego, nakielskiego i  inowrocławskiego z ofertą wystawców w branżach: doradztwa i obsługi rolnictwa, branży spożywczej, maszyn i urządzeń, ogrodniczej i  szkółkarskiej, pasz, nawozów i środków ochrony roślin materiałów budowlanych.

Jednym z wystawców była Spółdzielnia Rolniczo - Handlowa „Rolnik” z  Żnina,  która zaprezentowała na stoisku degustacyjno-promocyjnym nie tylko smaczne pieczywo z własnej piekarni, produkowane tradycyjnymi metodami głownie pieczywo na zakwasie, ale również pokazała na zaprojektowanej tablicy cały proces produkcyjny wytwarzania chleba. Stoisko oznakowane było tablicą z informacją o dofinansowaniu, można było nabyć ulotkę dot. spożywania pieczywa głownie na zakwasie. Na stoisku dostępne dla odwiedzających targi do bezpłatnego nabycia były również kalendarze plakatowe na 2020 rok, promujący spożycie chleba pt.” Chleb nasz powszedni.” Stoisko jak co roku zaskakuje odwiedzających targi ciekawą i zmieniającą się aranżacją i cieszy się ciągłym powodzeniem wśród odwiedzających.









Ogółem w trakcie realizacji I etapu zadania Spółdzielnie skorzystały z  dofinansowania z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych na łączą kwotę 16.875,68 zł (brutto).





Ulotkę pokazującą walory pieczywa na zakwasie opracowała dr hab. inż. Anna Diowksz z Politechniki Łódzkiej, ceniony autorytet w dziedzinie pieczywa na zakwasie.



Dz

W ramach realizacji zadania prowadzona jest strona internetowa www.kzrs.pl zakładka PROMOCJA PIECZYWA, na której zamieszczane są informacje o prowadzonych przez KZRS „SCh” działaniach.



Spółdzielcze stoiska podczas targów opatrzone były plakatami z  informacją o dofinansowaniu z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, dostępne były również ulotki promujące spożycie chleba, co wyróżniło je na tle innych stoisk. Stoiska degustacyjne obsługiwały osoby posiadające wiedzę o walorach i zaletach pieczywa,  którą mogły podzielić się z odwiedzającymi targi. Oprócz obejrzenia smacznie wyglądających wyrobów piekarsko-ciastkarskich można było je degustować. Wystawy i targi z udziałem pieczywa z „geesu” zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem, co potęguje efekt promocyjny. Pieczywo ma dobrą opinię wśród konsumentów, głownie za tradycyjny wypiek i smakowitość. Część konsumentów pamięta to pieczywo z lat dzieciństwa, a ponieważ Spółdzielnie w większości nie wprowadziły nowoczesnych technologii wypieku i nadal jest to głównie pieczywo na zakwasie, formowane ręcznie i  wypiekane w piecach ceramicznych, spotyka się dużym zainteresowaniem. Pieczywo ze spółdzielczych piekarni na lokalnych rynkach, w swoim środowisku ma ugruntowaną markę, udział w wystawach i targach poszerza rynek zbytu, a także wzbogaca i różnicuje promowaną ofertę handlową podczas targów i wystaw. 

KZRS „SCh” wydał również w ilości 2.000 sztuk kalendarz plakatowy na 2020 rok, który będzie dostępny w spółdzielczych punktach sprzedaży pieczywa.

Zadanie „Smaki z geesu czyli spółdzielcze pieczywo na wystawach i  targach” poprzez pokazy i prowadzone degustacje promowało spożycie pieczywa głównie na zakwasie oraz wyrobów ciastkarskich wśród starszych i  młodszych konsumentów. Walory smakowe docenia coraz częściej, młode pokolenie konsumentów, hołdujące  tradycji i naturalnym produktom ze spółdzielczych piekarni, które cieszą się niezmiennym zainteresowaniem.

Serdecznie zachęcamy do udziału w II (ostatnim) etapie zadania, który jest realizowany od 1 września do 31 grudnia 2019 r.

kalendarz-plakatowy-pieczywo5.pdf
plakat-zapraszamy-do-degustacji.pdf


Zadanie „Smaki z geesu czyli spółdzielcze pieczywo na wystawach i targach” II ETAP 01.09.2019 r.- 31.12.2019 r.


1)      Gminna Spółdzielnia „SCh” w Dobrej  (woj. wielkopolskie) przeprowadziła pokaz połączony z degustacją podczas Dożynek Powiatowo-Gminno-Parafialnych w dniu 01.09.2019 r w Dobrej

W dniu 1 września 2019 r. w Dobrej zostało zorganizowane ostatnie święto plonów - Dożynki Powiatowo-Gminno-Parafialne. Do wspólnego świętowania rolników, działkowców i wszystkich innych gości zachęcili starosta turecki, burmistrz miasta Dobra oraz proboszcz.

Uroczystości rozpoczęła Msza Święta w kościele pw. Narodzenia Maryi i Panny w Dobrej, po której nastąpił przemarsz z wieńcami na miejsce uroczystości. Po okolicznych przemowach przyszedł czas na podzielenie dożynkowego chleba i wybór najpiękniejszych wieńców dożynkowych.

Po uroczystościach oficjalnych dużym zainteresowaniem cieszył się żurek serwowany przez pracowników z Zespołu Szkół Technicznych w Turku a także rzadko spotykana na tego typu imprezach hiszpańska Paella w wykonaniu drużyny kucharzy z Zespołu Szkół Rolniczych w Kaczkach Średnich. Całe wydarzenie umilała muzycznie orkiestra dęta, natomiast na scenie wystąpiły lokalne zespoły i kapele.

Hitem okazały się namioty ze stoiskami gastronomicznymi sołectw, które oblegał tłum łasuchów, oczekujących na pierogi, ogórki kiszone, chleby ze smalcem, wędliny lub kawałek domowego ciasta.

Jednym z wystawców była Gminna Spółdzielnia „SCh” w Dobrej, która na swoim stoisku promocyjno-degustacyjnym zaprezentowała wyroby piekarsko-ciastkarskie. Wśród nich chleby różnego rodzaju: chleby pszenne, żytnie, mieszane,  razowe, bułki, rogale oraz różnego rodzaju ciasta i ciasteczka. Stoisko oznakowane było informacją o dofinansowaniu z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, można było otrzymać ulotkę  dotyczącą spożycia chleba tj. Chleb Polska Tradycja oraz kalendarz plakatowy przedstawiający różnego rodzaju pieczywa.






2)    Gminna Spółdzielnia „SCh” w Szadku (woj. łódzkie) przeprowadziła pokaz połączony z degustacją podczas Dożynek Gminno- Powiatowych w dniu 01.09.2019 r. w Szadku na terenie Miejsko Gminnego Ośrodka Kultury

Dożynki rozpoczęła msza dziękczynna w kościele WNMP i sw. Jakuba Apostoła w Szadku, po której korowód dożynkowy z towarzyszeniem orkiestry dętej przeszedł do Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury, gdzie  planowano biesiadę dożynkową. Poprzedziła ją część obrzędowa dożynek i prezentacja wieńców oraz przemówienia zaproszonych gości. Nie zabrakło życzeń dla rolników i ich rodzin. Składali je m.in. samorządowcy z terenu woj. łódzkiego oraz przedstawiciele ARiMR i izby rolniczej.

Podczas obchodów nie zabrakło występów artystycznych i biesiady dożynkowej dla świętujących udane zbiory rolników m.in. występ kapeli Szadkowiacy i zespołu seniorów „Wrzos.”

Częścią tegorocznych dożynek był Regionalny Turniej Sołectw, jaki organizuje Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w Szadku. Rywalizuje 26 sołectw z powiatów zduńskowolskiego, sieradzkiego i poddębickiego. W ich wykonaniu można było obejrzeć prezentacje artystyczne obejmujące program obrzędowy lub kabaretowy. Ich zadaniem było zaprezentowanie potrawy regionalnej oraz rękodzieła i przedmiotów związanych z życiem na wsi.

Dodatkowymi atrakcjami które czekały przybyłych gości były różnorakie konkursy z nagrodami, specjalna strefa dla najmłodszych z dmuchanymi zamkami itp. oraz stoiska z tradycyjnymi potrawami przygotowanymi przez Koła Gospodyń Wiejskich oraz Gminną Spółdzielnię „SCh” w Szadku. Na stoisku oprócz prezentowanych wyrobów piekarsko-ciastkarskich widniały materiały informacyjne o zaletach spożywania chleba takiej jak ulotki i kalendarze plakatowe.






3)    Gminna Spółdzielnia „SCh” w Praszce (woj. opolskie) przeprowadziła pokaz połączony z degustacją podczas Dożynek Wojewódzkich w dniu 08.09.2019 r. w Lewinie Brzeskim na Stadionie Miejskim.

Uroczystości rozpoczęły się od mszy dziękczynnej w kościele w Lewinie Brzeskim. Tradycyjnie uczestnicy dożynek podziękowali Bogu podczas mszy za tegoroczne plony.

Następnie dożynkowy korowód przeszedł na Stadion Miejski, gdzie przygotowano dla nich i gości tegorocznej zabawy poczęstunek. Przewiedziano również wystawy produktów regionalnych oraz występy artystyczne. Pierwszą część artystyczną otworzyły występy kapeli podwórkowej „Lewiniacy”. Impreza dożynkowa była okazją nie tylko do podsumowań tegorocznych żniw, ale też do promowania dziedzictwa Opolszczyzny.

Gala Dożynkowa rozpoczęła się o godz. 14:00. Do Lewina Brzeskiego przyjechało 41 delegacji opolskich gmin z koronami żniwnymi. Finały konkursów odbyły się po godzinie 15:30. Kolejną częścią dożynek były koncerty oraz zabawa taneczna.

Jednym z wystawców była Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Pruszczu, która na swoim stoisku degustacyjnym zaprezentowała swoje wyroby piekarsko-ciastkarskie m.in.

-   Chleb mleczny Praszkowski posypywany mąką lub makiem, wypiekany od ponad 40-stu lat, z użyciem mleka najwyższej jakości dzięki czemu zachowuje swój niepowtarzalny smak. Chleb wpisany na listę produktów tradycyjnych przez Marszałka województwa opolskiego, zdobył również pierwszą nagrodę w konkursie “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w 2011r.

-   Chleb Biesiadny wypiekany według tradycyjnej i stosowanej od lat receptury. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza kwasowi uzyskanemu naturalną metodą fermentacji oraz mące pszennej i żytniej najwyższej jakości. Dzięki swoim niepowtarzalnym walorom smakowym, wypiek został wyróżniony przez Lożę Ekspertów podczas 25-tej atestacji żywności programu Doceń Polskie w 2017r. Otrzymał również godło promocyjne i certyfikat “Doceń Polskie” a także tytuł “Top Produkt”.




4)    Gminna Spółdzielnia „SCh” w Herbach (woj. śląskie) przeprowadziła pokaz połączony z degustacją podczas Dożynek Jasnogórskich  w Częstochowie w dniu 1.09.2019 r.



XXVIII Krajowa Wystawa Rolnicza i XX Dni Europejskiej Kultury Ludowej tradycyjnie towarzyszą ogólnopolskim Jasnogórskim Dożynkom w handlowym pasażu w Alejach NMP Częstochowie.

Krajowa Wystawa Rolnicza w Częstochowie to jedna z największych w Polsce imprez o charakterze wystawienniczo-targowym. Każdego roku około 400 wystawców oferuje na niej swoje towary i prezentuje maszyny oraz urządzenia dla rolnictwa i przetwórstwa rolnego.

Pogoda zachęcała raczej do wyjazdów za miasto niż zwiedzania, smakowania i kupowania. Jednak oglądających i kupujących nie brakowało. Na stoiskach królowały rodzime, wyrabiane tradycyjnymi metodami chleby, sery, wędliny z wszystkich zakątków kraju – od Pomorza po Podhale, a także z Litwy czy Węgier. Były tez napitki ekologiczne, naturalnie wyciskane soki, piwa regionalne czy wina rodzimych winiarzy.

Setki stoisk, wystawa maszyn rolniczych, występy zespołów folklorystycznych, festiwal produktów tradycyjnych i lokalnych to główne atrakcje imprezy.

Tradycyjnie już młodszych i starszych przyciągają traktory najnowszej generacji i zabytkowe, a na dziedzińcu liceum Sienkiewicza – niewidziane na co dzień przez mieszczuchów zwierzęta i ptactwo. Na placu Biegańskiego odbywały się targi sztuki ludowej.

Wśród wystawców reprezentujących pion Gminnych Spółdzielni była spółdzielnia z miejscowości Herby, która zaprezentowała pieczywo m.in. chleb żytni, razowy, mieszany, bułki i różnego rodzaju ciasta i ciasteczka. Odwiedzający stoisko mogli otrzymać kalendarze plakatowe. Wyróżniające się stoisko degustacyjno-promocyjne cieszyło się dużym zainteresowaniem wśród zwiedzających.






5)    Gminna Spółdzielnia „SCh” w Bieruniu (woj. śląskie) przeprowadziła pokaz połączony z degustacją podczas Dożynek w Bieruniu w dniu 7.09.2019 r.

Tegoroczne Dożynki zorganizowane były podczas 2 dniowych obchodów Święta Miasta Bierunia. Dzień pierwszy święta miasta to festyn na rynku, w trakcie którego odbył się plener malarski, a także koncerty lokalnych zespołów. Z wielu atrakcji skorzystać mogły dzieci, dla których przygotowano tzw. "Słoneczny Rynek". Niespodzianką dla Mieszkańców były pokazy akrobatyczne na scenie głównej, w tym niezwykłe show zaprezentowane przez - finalistę programu MAM TALENT.

Dzień drugi Święta Miasta Bierunia to dożynki – ukłon w stronę rolników, a także kult ziemi i rolniczych korzeni naszego miasta. To doroczne święto ludowe, bardzo ważne dla naszych mieszkańców, połączone z obrzędami dziękczynnymi za ukończenie żniw i prac polowych. Msza święta w intencji rolników i mieszkańców miasta odprawiona została  w kościele pw. św. Bartłomieja. Natomiast przy Sanktuarium św. Walentego uformował się barwny dożynkowy korowód. Jego symbolicznym przewodnikiem był w tym roku bieruński Utoplec. Nie zabrakło też tradycyjnych ludowych strojów i dożynkowych symboli. Korowód przeszedł ulicą Krakowską i dotarł na Rynek, a tam nastąpiła dalsza część świętowania. Po oficjalnym otwarciu Dożynek przez Burmistrza nastąpił „obrzęd chleba” oraz prezentacja koron dożynkowych wykonanych przez bieruńskich gospodarzy.

Podczas dożynek można także skosztować tradycyjnych opolskich potraw oraz obejrzeć występy artystyczne zespołów folklorystycznych czy wziąć udział w zabawie tanecznej. Gwiazdą wieczoru był tego dnia Damian Holecki, który bawił publiczność do godzin wieczornych.

Przez dwa dni świętowania towarzyszyły delegacje miast partnerskich: Gundelfingen, Moravsky'ego Berouna i Ostroga. Z Czech i Ukrainy przybyli nie tylko przedstawiciele władz miast, ale również mieszkańcy, którzy zapragnęli te wyjątkowe chwile przeżyć wspólnie z bierunianami.

Jednym z wystawców była Spółdzielnia Handlowo-Usługowa Jedność z Bierunia, która na swoim stoisku degustacyjnym  zaprezentowała chleb wiejski, słońce, żytni, graham, drożdżówki, różnego rodzaju ciasta i ciasteczka wśród nich całuski bieruńskie, które otrzymały wyróżnienie podczas X Międzynarodowych Targów Spółdzielczości w Kielcach.






6)    Gminna Spółdzielnia „SCh” w Poddębicach (woj. łódzkie) przeprowadziła pokaz połączony z degustacją podczas VIII Dożynek Powiatowych  Wartkowicach w dniu 08.09.2019 r.

W niedzielę 8 września w Wartkowicach odbyły się VIII Dożynki Powiatu Poddębickiego, połączone z Festiwalem Folklorystycznym Powiatu Poddębickiego odbędzie się podczas święta plonów zaplanowanego na niedzielę, 8 września na boisku sportowym w Wartkowicach. Na imprezę zapraszały władze powiatu i gminy Wartkowice, Fundacja „Inicjatywy Powiatu Poddębickiego” oraz Powiatowa Biblioteka Publiczna w Poddębicach. W ramach Festiwalu Folklorystycznego Powiatu Poddębickiego wystąpi dziesięć zespołów ludowych, które zaprezentują kulturę ludową ziemi sieradzkiej i łęczyckiej. Ponadto wystawią się rękodzielnicy, stowarzyszenia oraz koła gospodyń wiejskich.

Dożynki rozpocznie msza o godz. 13 w wartkowickim kościele. Po niej korowód dożynkowy udał się na boisko przy ul. Targowej na część obrzędową. Organizatorzy święta plonów obok występów zespołów ludowych zadbali też o gwiazdy disco polo. Wystąpiły zespoły takie jak Łobuzy oraz Lider Dance.

Dożynki to także degustacja potraw, występy zespołów ludowych, stoiska wystawiennicze i mnóstwo atrakcji dla dzieci. Nie zabrakło też propozycji zdrowotnych, podczas imprezy można było odwiedzić osteobus oraz słuchobus, a także Punkt Internetowego Konta Pacjenta.

Spółdzielnia w Poddębicach zaprezentowała na stoisku degustacyjnym różnego rodzaju pieczywo m.in. żytnie, pszenne, mieszane opatrzone plakatem z informacją o dofinansowaniu z Funduszu Promocji  Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.






7)    Gminna Spółdzielnia „SCh” w Szadku (woj. łódzkie) przeprowadziła pokaz połączony z degustacją podczas XX Regionalnej Wystawy Rolniczej w Zduńskiej Woli w dniu 15.09.2019 r

XX Regionalna Wystawa Rolno-Przemysłowa, odbyła się 15 września 2019 r. na terenie Powiatowego Centrum Kultury, Sportu i Rekreacji w Zduńskiej Woli przy ul. Dolnej 41. Impreza wystawiennicza organizowana przez Starostwo Powiatowe w Zduńskiej Woli stanowi dla firm związanych z przemysłem, rolnictwem, przetwórstwem i handlem okazję do zaprezentowania swoich produktów, nawiązania kontaktów czy też zawarcia kontraktów handlowych. Dla mieszkańców Zduńskiej Woli atrakcją imprezy były pokazy strong menów, występy artystyczne podopiecznych domu kultury „Na pięterku”, występ Teatru katarynka dla dzieci, a także koncert jesienny Miejskiej Orkiestry Dętej o Tradycjach Kolejowych w Zduńskiej Woli. Doświadczenia z lat ubiegłych wskazują, że wydarzenie cieszy się dużym zainteresowaniem odwiedzających oraz wystawców.

Wystawę corocznie odwiedza około 10 tysięcy osób, a swoją ofertę prezentuje średnio 100 firm związanych z przemysłem oraz rolnictwem.

Wśród wystawców swoje wyroby zaprezentowała Gminna Spółdzielnia „SCh” z   Szadka, która na stoisku degustacyjnym promującym wyroby piekarsko-ciastkarskie  przeznaczyła do degustacji różne rodzaje pieczywa produkowanego we własnej piekarni m.in. chleby żytnie, razowe, chleb gospodarza, książęcy oraz orkiszowy. Można było zdegustować również chleb pełnoziarnisty, polski, pro-body, razowy z dynią, rustykalny, turecki z makiem i chleb z kwaśnym mlekiem. Stoisko degustacyjne, na którym można było bezpłatnie nabyć kalendarze plakatowe oraz ulotki z informacją o pieczywie produkowany na zakwasie wyróżniało się na tle innych informacją o dofinansowaniu z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.






8)    Gminna Spółdzielnia „SCh” w Baranowie (woj. lubelskie) przeprowadziła pokaz połączony z degustacją podczas Dożynek Gminnych w odbywających się na Błoniach w Baranowie w dniu 15.09.2019 r

XX Dożynki gminno-parafialne zorganizowane 15 września 2019 r. rozpoczęły się mszą świętą w baranowskim kościele. Po niej korowód dożynkowy na czele ze starostami, dotarł do amfiteatru. W strugach deszczu zaczęła się rozrywkowa część dożynek. Gości powitał wójt gminy Baranowo Henryk Toryfter, który przyznał, że to pierwszy raz od 17 lat, gdy dożynki mają pecha do pogody. Dożynki organizowane są, aby podziękować rolnikom za ich ciężką pracę ale także po to, by integrować się i cieszyć - mówił wójt, a organizatorzy imprezy i strażacy okrywali wieńce dożynkowe, aby uchronić je przed deszczem. Tegoroczne plony, z powodu niskiej wilgotności były słabsze ale powinniśmy cieszyć się z tego co udało się osiągnąć, bo niestety niedobór opadów w okresie wegetacji roślin może być zjawiskiem cyklicznym, wynikającym ze zmian klimatycznych. Konieczne będzie wówczas nie tylko retencjonowanie wody w glebie, ale może trzeba będzie niektóre grunty wyłączyć z intensywnej produkcji, np. z produkcji kukurydzy, by nie generować nakładów bez efektu, pogarszając opłacalność całej produkcji rolnej w gospodarstwie.

Część artystyczną zapewniły zespoły regionalne m.in. Zespół Kurpiowski „Pod Borem” z Zawad, Orkiestra Dęta OSP z Ostrołęki, Kapela Kurpiowska, Zespół „Za 5 dwunasta” Występ Grupy Śpiewaczej Klubu Seniora z Baranowa, KGW „Rychtowne Babki.” Odbyły się również różnego rodzaju Koncerty np. Zespołu Cygańskiego, Zespołu disco polo „Red Queen” a także, rozstrzygnięcie konkursów: na najlepszą nalewkę i ciasto dożynkowe.
            Imprezie do dożynkowej towarzyszyły stoiska informacyjno-promocyjne, stoiska gastronomiczne i handlowe, degustacje potraw kurpiowskich i góralskich, namiot z bezpłatnymi atrakcjami dla dzieci.

Wśród wystawców była również Gminna Spółdzielnia w Baranowie, która na swoim stoisku degustacyjnym zaprezentowała pieczywo wysokiej jakości m.in. chleb żytni tradycyjny, chleb razowy, bułki, chałki, drożdżówki oraz różnego rodzaju ciasta i ciasteczka. Stoisko na którym w ramach promocji pieczywa wysokiej jakości można było nabyć kalendarz plakatowy oznakowane było tablicą z informacją o dofinansowaniu z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.






9)    Gminna Spółdzielnia „SCh” w Niedrzwicy Dużej (woj. lubelskie) przeprowadziła pokaz połączony z degustacją podczas Święta Chleba w Muzeum Wsi Lubelskiej w Lublinie w dniu 15.09.2019 r

Lubelskie Święto Chleba odbyło 15 września 2019 r. się w plenerach Muzeum Wsi Lubelskiej w Lublinie. Wydarzenie było doskonałą okazją do spotkania się rzemieślników piekarstwa i cukiernictwa z Lubelszczyzny z konsumentami. Ideą święta było uczczenie chleba, który dosłownie i symbolicznie stanowi podstawę niezbędną do przeżycia każdego człowieka. Nowością były konsultacje optyczne na temat - Wpływ zdrowego jedzenia na jakość widzenia.

Tłumy lublinian i przyjezdnych szturmowały od rana kasy i parkingi lubelskiego skansenu. Doroczne Święto Chleba gwarantowało nie tylko zakup i degustację najlepszych dzieł piekarzy, ale także wiele innych atrakcji i smakołyków.

Lubelski Cech Rzemiosł Spożywczych, główny organizator wydarzenia, zaprosił do Miasteczka Prowincjonalnego w skansenie, gdzie swe stoiska rozstawili kupcy i rzemieślnicy tworzący nie tylko chleb nasz powszedni. Byli zatem piekarze - cukiernicy, wytwórcy serów, koronek i haftów ludowych, orzeźwiających napojów z warzyw i owoców i wymyślnych słodkości.

Obok estrady przeznaczonej na występy artystyczne, stanęły stoiska warsztatów tematycznych, związanych z wypiekaniem chleba i lubelskich cebularzy. Ogłoszono konkursy w tym na najbardziej okazały kołacz lubelski i najlepszy tort lubelski, a piekarze specjaliści przybliżali tajniki rzemiosła według dawnych zasad. Na dzieci czekała rozległa makieta farmy, po której można było pojeździć sterowanymi radiem modelami maszyn rolniczych. Kolejka chętnych maluchów nie malała, podobnie jak tradycyjnie już niekończący się wąż chętnych do wejścia na teren festiwalu.

Na jedynym stoisku degustacyjnym z pieczywem, wystawionym przez Gminną Spółdzielnią „SCh” w Niedrzwicy Dużej można było posmakować różnego rodzaju chleby począwszy od chleba pszennego, żytniego po mieszane. Każdy ze zwiedzających mógł znaleźć coś dla siebie, nie zabrakło również prezentacji ciast i drożdżówek, które cieszyły się również dużym zainteresowaniem. Degustacjom i rozmowom o procesie produkcyjnym nie było końca.






10)        Gminna Spółdzielnia „SCh” w Niedrzwicy Dużej (woj. lubelskie) przeprowadziła pokaz połączony z degustacją podczas Święta Cydru w organizowanego przez Centrum Spotkania Kultur na placu Teatralnym w Lublinie w dniu 21.09.2019 r

W ostatnią sobotę lata 21 września 2019 r. na Rynku Starego Miasta w Lublinie  odbyło się VI Lubelskie Święto Cydru, które łączy producentów, ekspertów, mieszkańców  ogólnie mówiąc miłośników naturalnego orzeźwienia tego regionalnego trunku. Święto cydru w Lublinie było organizowane po raz szósty, jednak po raz pierwszy miało ono rangę międzynarodową. Gośćmi specjalnymi tegorocznej edycji wydarzenia byli przedstawiciele hiszpańskiej fundacji cydrowej. Święto jest okazją do spotkania przy wspólnym stole, świętowania, rozmawiania i dzielenia się tym, co Lubelszczyzna ma najlepsze, nie zdarza się codziennie! Lubelski Cydr ma szansę zostać produktem dla rozwoju całego regionu tak jak cydr z Asturii turystyka, gastronomia oraz rzemieślnicza produkcja cydru mają tam ogromne znaczenie. To doskonały wzorzec dla Lubelszczyzny. Na początku lubelski cydr miał być sposobem na nadwyżki jabłek w regionie, potem okazało się, że jego popularność rośnie, a cydr ma nawet swoje święto, które stało się rozpoznawalną imprezą Lublina.

Święto Cydru to największa degustacja cydrów w Polsce i mnóstwo atrakcji, m.in. laboratorium zapachów, regionalne smakołyki, największa beczka cydru w Polsce czy koncert folkowo-popowego duetu Kwiat Jabłoni. Wstęp na Lubelskie Święto Cydru i towarzyszące mu koncerty jest bezpłatny i dlatego z roku na rok gromadzi coraz więcej osób.

Wśród wystawców była Gminna Spółdzielnia „SCh” w Niedrzwicy Dużej na stoisku której można było degustować różnego rodzaju chleby pszenne, żytnie, mieszane a także ciasta i drożdżówki. Oznakowane plakatem o dofinansowaniu stoisko promocyjne wyrobów z piekarskich przyciągało wielu miłośników zdrowego pieczywa produkowanego na podstawie tradycyjnych receptur.






11)        Gminna Spółdzielnia „SCh” w Pruszczu (woj. kujawsko-pomorskie) przeprowadziła pokaz połączony z degustacją podczas Festiwalu Chleba odbywającego się w Janiej Górze dniu 14.09.2019 r

14 września 2019 roku po raz XI w Janiej Górze spotkali się smakosze swojskiego chleba. W czasie imprezy nastąpiło uroczyste otwarcie i poświęcenie pieca chlebowego. Impreza rozpoczęła się od uroczystego wejścia korowodu dożynkowego na plac centralny Festiwalu Chleba. Poprowadziły go mażoretki, Orkiestra Dęta Świecia oraz panie z Wioski Chlebowej wraz z sekretarzem Urzędu Gminy Świekatowo, z chlebami. Po części oficjalnej każdy pierwsze kroki kierował do pieca chlebowego, gdzie można było kupić jeszcze ciepły bochenek. Wiele osób przypatrywało się pracy kobiet z Wioski Chlebowej. Obserwować można było wszystkie czynności, począwszy od czyszczenia pieca poprzez wkładanie ciasta  wyjmowanie już upieczonych bochenków.Na stoiskach można było posmakować wielu pysznych produktów, nie tylko regionalnych. Oprócz słodyczy kusiły kluski z kapustą, pierogi z kapustą i grzybkami, ciasto francuskie z mielonym szpinakiem i serem, mielone z serkiem topionym i żurawiną, bułeczki, pasztety, tradycyjnie chleb ze smalcem i ogórkiem, podpłomyki, kiełbaski z grilla, zupa kremowa z dyni, bigos, suszone owoce, różnego rodzaju dżemy, soki, powidła, a nawet żywokost. Wszystko przygotowały panie z Janiej Góry oraz Świekatowa.

Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” z Pruszcza na swoich stoiska , oferowała pełną gamę wyrobów z własnej piekarni i masarni. Wśród wyrobów przeznaczonych do degustacji na stoisku z pieczywem były m.in. chleb bydgoski pieczywo pszenno-żytnie) oraz wszelaki asortyment pieczywa razowego tj. chleb słonecznikowy, sojowy, żytni domowy, wieloziarnisty i graham. A także wyróżniony nagrodą jury chleb Bonvital. Natomiast na stoisku z wędlinami największym zainteresowaniem przybyłych uczestników festiwalu chleba okazała się jako smak regionu wędzona Ligawka nagrodzona na Festiwalu Smaku w Grucznie. Stoisko Spółdzielni z Pruszcza było jednym z najbardziej odwiedzanych stoisk po pierwsze dlatego, że zaprezentowane wyroby były produkowane wedle tradycyjnych receptur, po drugie można było otrzymać prezenty w postaci kalendarza. Uwagę odwiedzających zwróciły również dostępne na stoisku ulotki promujące spożycie pieczywa wysokiej jakości opracowane w ramach dofinansowania z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.






12)        Gminna Spółdzielnia „SCh” w Słubicach (woj. mazowieckie) przeprowadziła pokaz połączony z degustacją podczas obchodów 70-lecia działalności, impreza odbyła się w Sannikach, ul. Fabryczna 15 dniu 05.10.2019 r

Na uroczystość 70-lecia działalności Gminnej Spółdzielni „SCh” przybyli wszyscy członkowie spółdzielni oraz zaproszeni goście łącznie ok. 200 osób tj. przedstawiciele władz gminy Słubice, oraz przedstawicie innych branż spółdzielczych, by wspólnie świętować okrągły jubileusz. Gospodarzem imprezy był Ryszard Smolarek obecny Prezes Zarządu, który przywitał przybyłych gości w imieniu Zarządu, następnie na jego ręce wręczony został pamiątkowy grawerton i dyplom w imieniu Krajowej Rady Spółdzielczej. Krajowy Związek Rewizyjny Spółdzielni „SCh” reprezentował Prezes Zarządu Janusz Bogdan Czaplejewicz, który wręczył na ręce Zarządu statuetkę z okazji 70-lecia działalności oraz pamiątkowe wydanie powieści Władysława Reymonta „Chłopi.”

Uroczystość rozpoczęła się od wspomnień z początków istnienia firmy. Gminna Spółdzielnia ,,SCh” w Słubicach w powiecie płockim powstała z inicjatywy okolicznych mieszkańców w celu zaspokajania potrzeb zaopatrzenia i zbytu. Jej oficjalnej rejestracji dokonano 30 września 1949r.,Pierwszą działalnością był utworzony przez mieszkańców sklep spożywczo-przemysłowy w Słubicach, a wychodząc naprzeciw kolejnym potrzebom lokalnej społeczności już w 1949 r. uruchomiono skup truskawek, który w kolejnych latach przyczynił się do rozwoju Spółdzielni, jak również do poprawy zamożności okolicznych mieszkańców.

Aktualnie Spółdzielnia posiada siedem sklepów spożywczych, dwa przemysłowe, trzy punkty sprzedaży nawozów i innych artykułów do produkcji rolnej, zatrudniając 70 osób.

Piekarnia Gminnej Spółdzielni oferuje ok. 50 asortymentów pieczywa, a roczna produkcja wynosi ok. 400 ton. Obiekt był modernizowany i doposażony w nowe maszyny i urządzenia celem poprawy jakości i wydajności. Ponad 30% wyprodukowanego pieczywa jest sprzedawana do innych sklepów. Piekarnia od wielu lat zaopatruje klientów w pieczywo wysokiej jakości oparte na starych, sprawdzonych recepturach. Większość produktów wypieka w tradycyjnym ceramicznym piecu węglowym na naturalnym zakwasie uzyskanym metodą fermentacji wielofazowej, co gwarantuje unikalny smak, długotrwałą świeżość oraz wysokie walory odżywcze pieczywa.

Podczas jubileuszu na stoisku degustacyjnym oznakowanym tablicą o dofinansowaniu z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych znajdowały się ulotki z informacją o zaletach spożywania chleba, kalendarze plakatowe oraz najlepsze wyroby piekarsko-ciastkarskie produkowane przez Gminną Spółdzielnię w Słubicach m.in.

·    Chleb Żytni 100% -wypiekany na naturalnym żytnim zakwasie dzięki czemu posiada specyficzny smak. Ze względu na liczne walory zdrowotne pieczywa żytniego m.in. korzystny wpływ na gospodarkę węglowodanową organizmu jest ono zalecane dla osób dbających o prawidłowy poziom glukozy we krwi.

·    Chleb Słubicki smak - chleb o delikatnym, smacznym miękiszu i chrupiącej skórce, dzięki tradycyjnej metodzie wypieku długo zachowuje świeżość.

·    Chleb magnat wypiekany na bazie mąki żytniej z dużą ilością ziaren prażonego słonecznika, płatków owsianych i siemienia lnianego, ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego zapewnia uczucie sytości na długi czas.

·    Placek drożdżowy - puszysty z chrupiącą kruszonką i nieodmiennie smaczny. Ciasto, w którym zastosowano biologiczne metody spulchniania, wykorzystując właściwości drożdży piekarniczych.

Wszystkie wymienione wyroby otrzymały certyfikat Top Produkt w programie ,,Doceń Polskie’’






13)        Gminna Spółdzielnia „SCh” w Baranowie (woj. lubelskie) przeprowadziła pokaz połączony z degustacją podczas Święta Chleba połączonego z XIII Zjazdem Krajowego Związku Rewizyjnego Spółdzielnie „SCh” odbywającego się w Centrum Szkoleniowo-Konferencyjnym ul. Odrębna 4 w Warszawie, w dniu 09.10.2019 r

14)    Gminna Spółdzielnia „SCh” w Szadku (woj. łódzkie) przeprowadziła pokaz połączony z degustacją podczas Święta Chleba połączonego z XIII Zjazdem Krajowego Związku Rewizyjnego Spółdzielnie „SCh” odbywającego się w Centrum Szkoleniowo-Konferencyjnym ul. Odrębna 4 w Warszawie, w dniu 09.10.2019 r



W dniu 9 października 2019 r. podczas zorganizowanego przez KZRS „SCh” Święta Chleba, dwie Gminne Spółdzielnie „SCh” z Baranowa i Szadka zaprezentowały swoje najlepsze wyroby piekarko-ciastkarskie.

W czasie trwania imprezy plenerowej Gminna Spółdzielnia „SCh” z Baranowa zorganizowała stoisko na którym można było degustować smaczne pieczywo m.in. chleb pszenny, mazowiecki, żytni, bułki: wyborowe, hamburgerowe, maślane, bagietki, rogale, chałki oraz ciasta i placki drożdżowe. Spółdzielnia w Baranowie wpisała na listę Produktu Regionalnego i Lokalnego chleb żytni razowy, który uzyskał znak „Jakość Tradycja.”

Stoisko na którym można było nie tylko smacznie zjeść, ale również uzyskać informacje o wyrobach tradycyjnych, cieszyło się ogromnym zainteresowaniem ze strony uczestników imprezy.

Gminna Spółdzielnia „SCh” z Szadka na stoisku degustacyjnym zaprezentowała pieczywo wysokiej jakości produkowane w swojej piekarni tj. chleb pełnoziarnisty, chleb pro-body, chleb razowy z dynią, chleb rustykalny, orkiszowy i gospodarza. Produkcja pieczywa w Gminnej Spółdzielni w Szadku oparta jest na starych i sprawdzonych recepturach pochodzących z lat pięćdziesiątych. Wypiek odbywa się metodą tradycyjną w piecu piekarskim opalanym węglem i drewnem. Produkcja ciasta oparta jest na kwasie uzyskiwanym metodą fermentacji wielofazowej i mąkach najwyższej jakości. Formowanie i fermentacja bochnów o różnych kształtach odbywa się na deskach, w koszyczkach i formach.






15)        Gminna Spółdzielnia „SCh” w Słubicach (woj. mazowieckie) promowała swoje wyroby podczas obchodów Święta Chleba w dniu 16.10.2019 r w Słubicach .



W dniu 16 października 2019 r. z okazji Międzynarodowego Dnia Chleba Gminna Spółdzielnia „SCh” w Słubicach przeprowadziła akcję promocyjną zorganizowaną w punkcie handlowym. Była to pierwsza akcja promocyjno-degustacyjna zorganizowana dla mieszkańców Słubic, dzięki której, mieli okazję zapoznać się m.in. z ofertą chlebów na zakwasie.

Podczas święta na stoisku degustacyjnym oznakowanym tablicą o dofinansowaniu z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych znajdowały się ulotki z informacją o zaletach spożywania chleba, kalendarze plakatowe oraz tradycyjne wyroby piekarsko-ciastkarskie produkowane przez Gminną Spółdzielnię w Słubicach m.in.

¾  Chleb Słubicki smak, chleb o delikatnym, smacznym miękiszu i chrupiącej skórce, dzięki tradycyjnej metodzie wypieku długo zachowuje świeżość.

¾  Chleb Żytni, wypiekany na naturalnym żytnim zakwasie dzięki czemu posiada specyficzny smak. Ze względu na liczne walory zdrowotne pieczywa żytniego m.in. korzystny wpływ na gospodarkę węglowodanową organizmu zalecany dla osób dbających o prawidłowy poziom glukozy we krwi.






16)        Gminna Spółdzielnia „SCh” w Ozorkowie  (woj. łódzkie) promowała swoje wyroby podczas obchodów Światowego Dnia Chleba w Spółdzielczości w dniu 16.10.2019 r w Ozorkowie.

Promocja pieczywa, które odbywała się w sklepach GS „SCh” Ozorków na terenie miasta spotkała się z miłym przyjęciem mieszkańców. Konsumenci wyrobów piekarskich mieli możliwość spróbowania pieczywa różnego rodzaju. Do degustacji przeznaczono wyroby tradycyjne produkowane na zakwasie m.in. chleb żytni tradycyjny, chleb rustykalny, chleb orkiszowy, różnego rodzaju bułki oraz ciastka.

 Pieczywo przeznaczone do degustacji było dostępne było w torebkach oznakowanych informacją o dofinansowaniu z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.






17)        Gminna Spółdzielnia „SCh” w Ozorkowie  (woj. łódzkie) promowała swoje wyroby podczas Targów Natura Food w Łodzi w dniu 18-20.10.2019 r

W dniach 18-20.10.2019 r. w Łodzi odbyło się najważniejsze i największe wydarzenie branży ekoproduktów w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej jakim była XII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD oraz VIII edycja Targów Ekologicznego Stylu Życia beECO.

NATURA FOOD i beECO to imprezy o ugruntowanej pozycji, na które branża czeka z niecierpliwością. Co roku obecni są liczni stali wystawcy – znani już dobrze naszym odwiedzającym, jak również pojawiają się nowe firmy oferując szeroką gamę ciekawych produktów i rozwiązań, które dopiero co pojawiły się na rynku. Odwiedzający Targi, który związany jest zawodowo z branżą biożywności i produktami ekologicznymi lub też odwiedza wydarzenie jako miłośnik i propagator zdrowego stylu życia, z całą pewnością znajdzie coś dla siebie. Targi NATURA FOOD i beECO dają niepowtarzalną okazję do zapoznania się w jednym miejscu i czasie z szeroką ofertą produktów wysokiej jakości wytwarzanych zarówno przez polskich, jak i zagranicznych producentów i przetwórców.

Gminna Spółdzielnia „SCh” w Ozorkowie zaprezentowała wyroby piekarskie przeznaczone do degustacji m.in. chleb żytni ziarno, chleb z chia, chleb żytni tradycyjny, chleb rustykalny, chleb orkiszowy. Na oznakowanym tablicami o dofinansowaniu z Funduszu Promocji Ziarna  Zbóż i Przetworów Zbożowych stoisku oprócz pieczywa dostępne były ulotki o zaletach spożywania pieczywa, kalendarze plakatowe. Stoisko degustacyjne podczas targów cieszyło się zainteresowaniem producentów pieczywa, ale również konsumentów tych wyrobów.






18)        Gminna Spółdzielnia „SCh” w Ropczycach (woj. podkarpackie)  zorganizowała stoisko degustacyjne podczas wystawy Podkarpackich produktów spożywczych na uroczystej Gali „Smaczne bo Podkarpackie” w dniu 28.11.2019 r. w Jasionce

W dniu 28 listopada br. odbyła się uroczysta Gala XVIII edycji Konkursu „Podkarpacka Nagroda Gospodarcza” oraz Programu Certyfikującego Najlepsze Produkty Spożywcze Podkarpackiego „Smaczne bo Podkarpackie”. Laureaci otrzymali nagrody i wyróżnienia w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym Województwa Podkarpackiego G2A Arena w Jasionce. Wydarzenie organizowane jest przez Centrum Promocji Biznesu, które w tym roku świętuje jubileusz 25-lecia działalności. Nad tegoroczną Galą patronat honorowy objął Marszałek Senatu Stanisław Karczewski oraz Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii. Tegoroczna Gala była zwieńczeniem Podkarpackiego Kongresu Gospodarczego. Uczestnicy Konkursu „Podkarpacka Nagroda Gospodarcza” oraz Programu Certyfikującego „Smaczne bo Podkarpackie” zaprezentowali się przed prawie tysięczną publicznością. To wydarzenie było okazją do zaprezentowania m.in. unikatowych produktów, które oferują firmy z województwa podkarpackiego, dynamicznie dzięki nim się rozwijając i wychodząc na rynki ogólnopolskie i zagraniczne. W tegorocznej edycji konkursu „Podkarpacka Nagroda Gospodarcza” uczestniczyło 154 firmy, które walczyły o wyróżnienia w kilku kategoriach. Ocenione zostały firmy mikro, małe i duże. Do Programu zostało zgłoszonych 37 produktów. Eksperci sprawdzili, które z produktów spożywczych Podkarpacia spełniają najwyższe normy jakościowe.

Powstała w lipcu 1946 roku Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Ropczycach jest laureatem wielu prestiżowych nagród, wyróżnień, dyplomów oraz statuetek m.in. za produkcję pieczywa metodą tradycyjną bez polepszaczy

W tym roku Spółdzielnia wystawiła swoje stoisko degustacyjne z wyrobami piekarsko-ciastkarskimi serwowanymi z różnego rodzaju sałatkami. Stoisko oznakowane tablica z informacją o dofinansowaniu obsługiwane było przez pracowników piekarni, którzy mogli udzielić odpowiedzi na pytania gości m.in. jak wygląda proces produkcji pieczywa wysokiej jakości. W 2019 r. Spółdzielnia w Ropczycach otrzymała nagrodę „Smaczne bo Podkarpackie” za „mix sałatek. Pani Prezes spółdzielni odebrała certyfikat za sałatki: jarzynową, z brokułami, z pora, z kabanosa, z selera oraz z kukurydzą. W latach ubiegłych w plebiscycie „Smaczne bo Podkarpackie” Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” także odnosiła sukcesy i otrzymywała certyfikaty m.in. za: chleb zwykły mieszany w 2005 roku, chleb tradycyjny ropczycki w 2013, chleb żytni w 2015 r.






19)    Gminna Spółdzielnia „SCh” w Ozorkowie  (woj. łódzkie) promowała swoje wyroby podczas 15 lecia działalności Polskiej Izby Produktu Lokalnego i Regionalnego w Strykowie w dniach 11-12.12.2019 r.

Jubileusz 15- lecia działalności zaczął się od wystąpienia Izabelli Byszewskiej, prezes Zarządu PIPRiL. Było przypomnienie najważniejszych wydarzeń i osiągnięć PIPRiL. Podziękowania za lata pracy lub współpracy z organizacją, za zasługi dla rozwoju i promocji Izby i jej działań otrzymali zasłużeni.

Wśród uczestników byli członkowie założyciele PIPRiL, ich następcy lub członkowie z niewielkim jeszcze stażem. Wszyscy uroczyści z radością, że mogą się spotkać w tak licznym gronie. Wśród zaproszonych gości byli  Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Jarosław Rzepa, Poseł na Sejm RP, wieloletni wicemarszałek Województwa Zachodniopomorskiego, Samorząd Województwa Zachodniopomorskiego, Samorząd Województwa Podkarpackiego, Zofia Kochan, dyrektor UMW Podkarpackiego, Janina Kamińska, wicedyrektor Podkarpackiego ODR, Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Następnie zaproszeni goście przekazali na ręce Prezes Izby grawertony, dyplomy honorowe, kosze pełne regionalnych produktów i kwiaty.

Podczas imprezy zaprezentowano stoiska degustacyjne, menu było bogate i różnorodne, nie zabrakło też regionalnych i tradycyjnych produktów, przywiezionych przez członków Izby. Można było posmakować wędlin z GS „SCh” z Szadku, chlebów z Piekarni Dobrowolscy z Kielc. Były pyszne dodatki do wędlin z Ogródka Dziadunia. Można było spróbować piwa z Browaru Kormoran i Miodolady z pasieki Pachniczówka oraz wypić soki z Tłoczni Wiatrowy Sad. W koszykach znajdowały się jabłka z Sadów Sandomierskich. Ukoronowaniem jubileuszowej uczty był pyszny tort.

Jednym z wystawców wyrobów piekarsko-ciastkarskich była Gminna Spółdzielnia „SCh” w Ozorkowie, która na swoim stoisku zaprezentowała różnego rodzaju przepyszne chleby i bułki wypiekane tradycyjnym metodami m.in. chleb żytni, chleb z chia, chleb rustykalny, chleb razowy, chleb ozorkowski, chleb 7 ziaren, oraz różnego rodzaju ciasta i ciasteczka. Spółdzielnia produkuje tradycyjne chleby na zakwasie “sztywnym”. Oznacza to, że w wielofazowym procesie przygotowania zakwasu ciastowy przerabia zakwas co cztery godziny dodając mąkę i dolewając wodę do zaczątku pobranego z wcześniej wyprowadzonego zakwasu. Zakwas ma postać zbliżoną do ciasta i nazywany jest “sztywnym” w odróżnieniu od płynnej lub półpłynnej postaci przygotowywanej w zbiornikach nazywanych żurownikami. Do żadnego z chlebów nie dodaje polepszaczy. Wszystkie dodatki to naturalne ziarna, płatki zbożowe lub ziemniaczane. Część chlebów produkowanych jest z dodatkiem drożdży piekarskich. Spółdzielnia często bierze udział w konkursach branżowych tj. dla producentów żywności, chleb gryczany posiada certyfikat w systemie “Jakość Tradycja.”





20)    Gminna Spółdzielnia „SCh” w  Szadku  (woj. łódzkie) promowała swoje wyroby podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego "Ratusz pod jemiołą” w dniach 20-21.12.2019 r. w Zduńskiej Woli.

W dniach 20-21.12.2019 r. w Zduńskiej Woli  odbył się Jarmark Bożonarodzeniowy "Ratusz pod jemiołą” zorganizowany na pl. Wolności przy Ratuszu. Zduńskowolski samorząd wspólnie z powiatem oraz Miejskim Domem Kultury i Muzeum Historii Miasta Zduńska Wola zorganizowały dla mieszkańców miasta liczne atrakcje tj. handlowcy czekali z bogatą, ofertą świąteczną, ale również przewidziano występy artystyczne. m.in. koncert zespołu folkowego Drewutnia, który zaprosił do wspólnego kolędowania oraz różni wokaliści z repertuarem świątecznym.

W Jarmarku wystawiło się 57 wystawców wśród nich GS „SCh” w Szadku, która zaprezentowała różnego rodzaju pieczywo na naturalnym zakwasie. Na stoisku promocyjno- degustacyjnym oznakowanym tablicą o dofinansowaniu z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, Spółdzielnia w Szadku zaprezentowała różnego rodzaj pieczywo produkowane we własnej piekarni jednak największą furorę zrobił chleb ze zsiadłym mlekiem, który zdobył pierwsze miejsce na targach Polagra Food. Tajemnicą wypieku smacznych bochenków są stare i sprawdzone receptury oraz to, że ich produkcja jest dopilnowana od przysłowiowego ziarenka zboża do gotowego wyrobu.






21)    Gminna Spółdzielnia „SCh” w Ozorkowie  (woj. łódzkie) promowała swoje wyroby pod hasłem „Przedświąteczna Promocja Pieczywa” w sklepach GS „SCh” w Ozorkowie w dniach 11-12.12.2019 r.

Promocja pieczywa w różnych punktach sprzedaży sklepów spotkała się z ciepłym przyjęciem mieszkańców miasta Ozorków. Konsumenci wyrobów piekarskich mieli możliwość spróbowania różnych rodzajów pieczywa. Przedstawiciele spółdzielni przeprowadzili promocję wraz z degustacją w ten sposób, że oprócz wyłożonych wyrobów do degustacji w różnych punktach sprzedaży, przygotowali również małe paczuszki składające się z dwóch kromek danego chleba, zapakowanego w folię, z opisanym składem pieczywa, które można było otrzymać bezpłatnie. Dzięki temu posunięciu konsumenci mogli świadomie dokonywać wyboru czy wolą konsumować chleb wypiekany tradycyjnymi metodami na zakwasie czy chleb z głębokiego mrożenia. Podana na etykiecie receptura pozwalała zapoznać się ze składem danego pieczywa.

Dzięki prowadzonym akcją promocyjnym, informującym o czynnikach wpływających na jakość pieczywa wzrasta świadomość konsumentów, którym zależy na naturalnych i zdrowych produktach, dlatego wypieki powstają tylko na naturalnym zakwasie i ze starannie wyselekcjonowanej mąki z polskich młynów. Pieczywo produkowane w piekarni w Ozorkowie jest produkowane na naturalnym zakwasie, wszystkie dodatki to naturalne ziarna, płatki zbożowe lub ziemniaczane. Część chlebów produkowanych jest z dodatkiem drożdży piekarskich.

Podczas prowadzonych akcji degustacyjnych stoisko było oznakowane tablicą z informacją o dofinansowaniu z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.







Copyright © 2007 KZRS. Wszelkie prawa zastrzeżone.