Seminaria, wystawy, targi
Promocja żywności

Dział prowadzony z dofinansowaniem:

  • Funduszu Promocji Mięsa Wołowego
  • Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
  • Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych

KONTAKT:
KRAJOWY ZWIĄZEK REWIZYJNY SPÓŁDZIELNI "SAMOPOMOC CHŁOPSKA"
00-950 Warszawa, ul. Kopernika 30

Koordynator projektu
„Smaki z geesu czyli spółdzielnie na wystawach i targach”

Monika Beata Ostrowska
e-mail: ostrowska_m@wp.pl
Kom. 506-616-618

Zadanie „Smaki z geesu czyli spółdzielnie na wystawach i targach” podzielone zostało na dwa etapy. Podczas realizacji  pierwszego etapu zadania trwającego 6 miesięcy  od 1 kwietnia do 30 września 2019 r. realizowano działania



Wydruk artykułu promującego efekty zadania w dwóch periodykach branżowych

Artykuł prasowy podsumowujący zrealizowane w I etapie zadanie „Smaki z geesu czyli spółdzielnie na wystawach i targach” został  opublikowany w branżowym miesięczniku KZRS „SCh” - Rolnik Spółdzielca w październiku 2019 r.



Opracowanie szaty graficznej i wydruk kalendarza ściennego promującego wieprzowinę

Krajowy Związek Rewizyjny Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” z dofinansowaniem  Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego wydał kalendarz ścienny na 2020 rok promujący spożycie mięsa wieprzowego, którego szatę graficzną opracowała Monika Ostrowska – pracownik KZRS „SCh”, natomiast wydanie kalendarza w ilości 700 sztuk powierzono Agencji Reklamowej firmie Natalia Bis Sp. z o.o. w Warszawie.



Udział w pokazach, wystawach i targach

W trakcie realizacji I etapu zadania ze wsparcia polegającego na zwrocie kosztów za udział w pokazach, targach lub zorganizowaniu imprezy wystawienniczej promującej spożycie mięsa wieprzowego, podczas pięciu miesięcy trwania zadania z dofinansowania skorzystało łącznie 5 Spółdzielni, podczas 5 różnego rodzaju targów i  pokazów tj.:






Gminna Spółdzielnia „SCh” w Baranowie (woj. lubelskie) przeprowadziła degustację wyrobów z własnej masarni podczas Międzynarodowego Festiwalu Tańców Godel 2019 w Baranowie

W sobotę 1 czerwca 2019 r. na Błoniach w Baranowie w powiecie puławskim odbył się Międzynarodowy Festiwal Tańców Godel 2019. Impreza rozpoczęła się występami dzieci i młodzieży z gminy Baranów oraz lokalnych zespołów ludowych. Następnie odbyły gościnne koncerty zespołów ludowych zgłoszonych do festiwalu m.in. Zespół Pieśni i Tańca Politechniki Rzeszowskiej „Połoniny”. Po zespołach z Polski wystąpiły zespoły z Ukrainy. Ponadto odbyło się wiele atrakcji takich jak zabawa taneczna dla dzieci i dorosłych.

W czasie trwania imprezy plenerowej Gminna Spółdzielnia „SCh” z  Baranowa zorganizowała stoisko na którym można było degustować uczestniczące w systemie jakości żywności Jakość Tradycja wyroby z  wieprzowiny noszące w nazwie „nadwieprzańskie” m.in. baleron, szynkę, polędwicę, boczek oraz kiełbasę oraz smalec serwowany na żytnim chlebie. Stoisko Spółdzielni z Baranowa oznakowane było plakatem z informacją o  promocji i degustacji wyrobów z mięsa wieprzowego dofinansowanej z  Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, na którym można było nie tylko smacznie zjeść, ale również uzyskać informacje o wyrobach tradycyjnych, cieszyło się ogromnym zainteresowaniem szczególnie dzieci i młodzieży a  także gości zagranicznych.









Gminna Spółdzielnia „SCh” w Szadku (woj. łódzkie) podczas XIII Targów Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej w Skierniewicach

W dniach 14-15 września 2019 r. w Skierniewicach odbywały się XXII Targi Ogrodniczo-Rolne połączone z XIII Targami Zdrowej Żywności, które organizowane były w Hali OSiR. Podczas skierniewickiego święta na przybyłych gości czekało moc atrakcji.

Święto tradycyjnie rozpoczęła barwna parada, która przeszła ulicami miasta na skierniewicki rynek. W paradzie wzięli udział uczniowie miejscowych szkół, przedstawiciele lokalnych instytucji oraz sąsiednich gmin. W te dni Skierniewice odwiedziło kilka tysięcy osób, które mogły skorzystać z degustacji m.in. kaszy z dzikiem, zupy kalafiorowej oraz produktów oferowanych przez wystawców, oraz zobaczyć koncerty Orkiestr, programy artystyczne gości z Litwy i Ukrainy, pokazów sztucznych ogni i  koncertów gwiazd np. Grzegorza Hyżego, Kombi.

Jednym z wystawców była Gminna Spółdzielnia „SCh” w Szadku, która na swoim stoisku zaprezentowała własne tradycyjne wyroby z mięsa wieprzowego, cechujące się wyjątkową jakością i ekologią  oraz pieczywo. Przez cały czas trwania promocji uczestnicy mogli poszerzać swoją wiedzę na temat wieprzowiny, zwracano uwagę na walory delikatnego mięsa wieprzowego i potrzebie jego obecności w codziennej diecie. Zorganizowane dzięki dofinansowaniu z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem zwiedzających. Różnorodność działań informacyjno-promocyjnych, jakie prowadzone były przez Spółdzielnię w Szadku podczas imprezy z pewnością przyczyni się do wzrostu świadomości szerokiej rzeszy konsumentów, którzy w większym zakresie poznali i docenili walory rodzimej wieprzowiny. Dzięki planszą informacyjnym o wyrobach z mięsa wieprzowego przeznaczonych do degustacji, urządzone stoisko cieszyły się ogromnym zainteresowaniem wśród przybyłych, czego świadectwem był wysoka frekwencja.









Gminna Spółdzielnia „SCh” w Wisznicach (woj. lubelskie) podczas Festiwalu „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski w Nałęczowie,

Festiwal odbył się w dniach 22-23 czerwca 2019 r. Impreza była wspólnym przedsięwzięciem trzech marszałków w ramach specjalnie przygotowanego miasteczka regionalnych produktów tradycyjnych i  ekologicznych. Stoiska zlokalizowane były przy ulicy Leśnej, na placu znajdującym się naprzeciwko Urzędu Miejskiego. Organizatorzy festiwalu zapewnili, aby wszystkie produkty sprzedawane i prezentowane pochodziły od lokalnych producentów, na terenie partnerskich województw. W tym roku szczególny akcent kładziono na promocję produktów oznaczonych marką „Lubelskie”.

W programie festiwalu były:

  • warsztaty kulinarne z wykorzystaniem tradycyjnych wędlin oraz pieczywa z regionu Lubelszczyzny, zakończone częstowaniem publiczności produktami finalnymi;
  • wspólne gotowanie forszmaku lubelskiego wraz z degustacją na stoisku „marszałkowskim”;
  • smakowite degustacje innych specjałów z lubelskiej Listy Produktów Tradycyjnych. W karcie dań oprócz smacznego chleba i bułek pszennych, serwowane były różnego rodzaju ciastka i drożdżówki w  połączeniu z wędlinami tj. wędzonki z Wisznic (szynka, boczek i  polędwica).


Oznakowane tablicami informacyjnymi o dofinansowaniu z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego stoisko promocyjno-degustacyjne jakie zaprezentowała Spółdzielnia w Wisznicach wyróżniało się na tle pozostałych wystawców, ponieważ prezentowane tam wyroby przeznaczone były wyłącznie do degustacji. Spółdzielnia w Wisznicach przygotowała swoje najlepsze wyroby z własnej masarni m.in. roladę bokową, szynkę wędzoną z nogą za które otrzymała wyróżnienie w konkursie wojewódzki lider smaku.

Przeprowadzona akcja promocyjna spotkała się z dużym zainteresowaniem ze strony nałęczowian, ale również zagranicznych turystów, którzy nie tylko chcieli degustować te wyroby, ale również ciekawi byli całego cyklu produkcyjnego. Całość festynu ubarwiła muzyka regionalna oraz występy zespołów ludowych.






Gminna Spółdzielnia „SCh” w Kurzętniku z/s w Marzęcicach (woj. warmińsko-mazurskie) podczas Festiwalu Smaku w Biskupcu

Pierwszy wakacyjny Festiwalu Smaku w Biskupcu Pomorskim w dniu 22 czerwca 2019 r. zastąpił odbywające się od wielu lat Święto Gęsi. Głównym punktem spotkania były potrawy i degustacje. Panie z kilkunastu Kół Gospodyń Wiejskich gminy Biskupiec zaprosiły zebranych na kulinarną podróż po Europie. Przygotowały dania charakterystyczne dla poszczególnych europejskich krajów. Po prezentacji stoisk ze smakołykami, odbyła się degustacja. Imprezę otworzyli wójt gminy Biskupiec oraz starosta powiatu nowomiejskiego. Potem równolegle z  degustacją potraw, na scenie pojawiali się lokalni młodzi wokaliści i  chór działający przy Gminnym Centrum Kultury w Biskupcu. Jednym z  punktów programu był pokaz kulinarny, również połączony z degustacją. Była też darmowa grochówka.

Późnym popołudniem zaczęły się koncerty, najpierw zaśpiewały lokalne zespoły a gwiazdą sobotniego wieczoru był Piotr Cugowski z zespołu Bracia. Potem chętni bawili się pod chmurką z lokalnym zespołem. Jak na każdej plenerowej imprezie, nie brakowało stoisk gastronomicznych i  handlowych oraz strefy zabaw dla dzieci. Organizatorem przedsięwzięcia była Gmina Biskupiec, a „Gazeta Nowomiejska” znalazła się wśród patronów „Festiwalu Smaków”.

Jednym z wystawców była Gminna Spółdzielnia „SCh” w Kurzętniku, która zaprezentowała przeznaczając do degustacji m.in. baleron gotowany, boczek cygański, i wędzony, frankfurterki, golonkę prasowaną, kiełbasę jałowcową i kanapkową wieprzową, szynkę chlebową itp. Stoisko promocyjno- degustacyjne opatrzone było planszą z informacją o  dofinansowaniu z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Odwiedzający festiwal tłumnie gromadzili się przy stoisku promocyjno-degustacyjnym spółdzielni w Kurzętniku, na którym serwowane były wyroby grillowe (m.in. różnego rodzaju kiełbasy, boczek, karkówkę oraz kaszankę).








Gminna Spółdzielnia „SCh” w Pruszczu (woj. kujawsko-pomorskie) podczas Festiwalu Smaku w Grucznie

IV edycja Festiwalu Smaku w Grucznie odbyła się w dniach 24-25 sierpnia 2019 r. zorganizowało ją Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły. Na festiwal zaproszono gości z innych regionów Polski oraz z zagranicy. Impreza zgromadziła wytwórców regionalnych i artystów ludowych, pszczelarzy i bartników, producentów artykułów spożywczych o zasięgu lokalnym oraz ponadregionalnym, restauratorów, winiarzy

i  ponad tysiąc osób zwiedzających. Impreza zorganizowana była w  plenerze i służyła głównie degustacji i zakupom lokalnych produktów zapewniając występy artystyczne i koncerty. Podczas festiwalu  przyznawane były nagrody i wyróżnienia w konkursie na „Smak Roku” w  kategoriach:  przetwory mięsne i wędliny, przetwory piekarskie i  cukiernicze, potrawy, inne produkty spożywcze itp. Popularnością cieszyły się stoiska z wędlinami na których nie brakowało amatorów tradycyjnych produktów oraz aleja miodów. Najważniejsza ocena smaku jak zwykle należała do konsumentów. W tym roku najlepszą potrawą okazał się jesiotr wędzony.

Jednym z wystawców była Gminna Spółdzielnia „SCh” w Pruszczu, na stoisku, której znalazły się wyroby z mięsa wieprzowego wysokiej jakości z własnej masarni. Produkty cechowała świeżość oraz jakość, które uzyskać można dzięki odpowiedniej selekcji dostaw oraz własnej ubojni. Do degustacji spółdzielnia przeznaczyła m.in. Baleron gotowany, Boczek parzony wędzony, różnego rodzaju kiełbasy np. dębicką, bydgoska parzona, jałowcowa, metkę pomorską, ogonówkę wędzoną, pieczeń chłopską, szynkę wiejską, wędzonkę krotoszyńską parzoną itp. Stoisko opatrzone planszą z  informacją o prowadzonej degustacji dofinansowanej z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego tłumnie odwiedzali nie tylko turyści ale również inni wystawcy.






W ramach realizacji tego działania został zaprojektowany i wykonany  przez Drukarnię Wallstory z Warszawy, rollup zapraszający do degustacji „Promocja Wyrobów z Mięsa Wieprzowego”, który będzie wykorzystywany podczas akcji promocyjno-degustacyjnych oraz planowanym w II etapie zadania seminarium dot. promocji spożycia wyrobów z mięsa wieprzowego.



Ogółem w trakcie realizacji I etapu zadania Spółdzielnie skorzystały z  dofinansowania z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego na łączą kwotę 9.118,59 zł (brutto).



Prowadzenie serwisu internetowego

Promocja mięsa wieprzowego podczas realizacji zadania „Smaki z geesu czyli spółdzielnie na wystawach i targach” odbywała się na stronie Krajowego Związku Rewizyjnego Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” pod adresem www.kzrs.pl zakładka FUNDUSZE PROMOCJI – FUNDUSZ PROMOCJI MIĘSA WIEPRZOWEGO. Na podanej stronie zamieszczane były informacje o planowanym udziale w targach a także relacje ze zdjęciami z targów lub imprez wystawienniczych, w których zgłoszone spółdzielnie wzięły udział organizując stoiska degustacyjno-promocyjne.



Opracowanie artykułu promocyjnego do przedruku w mediach

Promocyjny artykuł prasowy podsumowujący realizację zadania „Smaki z  geesu czyli spółdzielnie na wystawach i targach” opracowała Monika Ostrowska.



Opracowanie i wykonanie  plansz promujących zadanie na stoiska wystawowe

Opracowaniem graficznym plakatów (plansz) PROMOCJA MIĘSA WIEPRZOWEGO promujących zadanie „Smaki z geesu czyli spółdzielnie na wystawach i  targach” przeznaczonych do umieszczania na stoiskach promocyjno-degustacyjnych podczas imprez wystawienniczych i targów zajęła się Monika Ostrowska, natomiast wydruk 15 sztuk plakatów powierzono Agencji Reklamowej firmie Natalia-Bis Sp. z o.o. z Warszawy.

Copyright © 2007 KZRS. Wszelkie prawa zastrzeżone.