Seminaria, wystawy, targi
Promocja żywności

Dział prowadzony z dofinansowaniem:

  • Funduszu Promocji Mięsa Wołowego
  • Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
  • Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych


Zadanie Spółdzielcze pieczywo to jakość, smak i tradycja” zostało dofinansowane z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych KOWR (dawniej ARR), w ramach zadania realizowanego przez Krajowy Związek Rewizyjny Spółdzielni „SCh” przy współpracy spółdzielni z pionu „Samopomoc Chłopska”



Szanowni Państwo,



Krajowy Związek Rewizyjny Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” w Warszawie, w terminie od 1 czerwca 2020 roku do 30 kwietnia 2021 roku, planował realizować zadanie „Spółdzielcze pieczywo to jakość, smak i tradycja” z dofinansowaniem Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Bodźcem do realizacji projektu jest sytuacja związana ze  stale spadającym spożyciem pieczywa. Zdaniem KZRS „SCh” przyczyną takiego stanu rzeczy jest brak edukacji konsumentów, na temat walorów odżywczych i smakowych przetworów zbożowych w kontekście prawidłowego rozwoju organizmu człowieka.

Wśród spółdzielni zrzeszonych w KZRS „SCh” około 400 posiada piekarnie a kilkanaście uczestniczy w systemie Jakość Tradycja. Celem jaki chcemy osiągnąć jest oddziaływanie na odczucia, opinie i przekonania konsumentów do tego, że polski chleb jest jednym z najlepszych na świecie, a pieczywo produkowane w rzemieślniczych piekarniach, oparte na tradycji, naturalnym zakwasie, wzbogacone ziarnami jest gwarantem naszego zdrowia. Dlatego istotną rolą jest prowadzenie intensywnej formy promocji tego produktu.

Zainicjowane zadanie polega na:

-    dofinansowaniu uczestnictwa Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” podczas 20 pokazów, biorąc udział w imprezach okolicznościowych i targach o charakterze regionalnym i krajowym promując spożycie pieczywa.

-    wymianie doświadczeń dotyczących produkcji, wypieku i promocji pieczywa wysokiej jakości poszukiwanego przez klientów,

-    oraz innych działaniach promocyjno-informacyjnych.



Dofinansowanie dotyczy zwrotu poniesionych kosztów związanych z uczestnictwem Spółdzielni w targach lub imprezie wystawienniczej podczas przeprowadzania akcji promocyjno-degustacyjnych dotyczących:

-    opłaty za wynajęcia powierzchni stoiska,

-    opłaty za oprawę plastyczną i aranżację stoiska, urządzenia i dekoracji (kwiaty, rollupy),

-    za publikację artykułów prasowych,

-    zakupu materiałów niezbędnych do przeprowadzenia pokazu i degustacji (m.in. deski, noże, tace, kosze, obrusy, serwetki, naczynia jednorazowe itp.),

-    wyprodukowanych wyrobów piekarsko-ciastkarskich,

-    kosztu transportu na imprezę promocyjno-degustacyjną,

-    wynagrodzenie osób obsługujących stoisko degustacyjne,



Na okoliczność uczestnictwa spółdzielni w wystawach i targach zostaną zawarte stosowane umowy. Po przeprowadzeniu akcji promocyjno-degustacyjnych spółdzielnie wraz z wnioskiem o płatność będą składały krótkie sprawozdanie z realizacji wraz z oceną i wnioskami oraz materiałami poświadczającymi realizację działania w formie zdjęć. Kwota dofinansowania do udziału w targach będzie rozpatrywana indywidualnie uwzględniając w/w poniesione koszty na podstawie przedstawionych załączników (faktury za w/w wydatki).

W czasie trwania zadania, wzorem lat ubiegłych KZRS „SCh” planuję organizację wyjazdu studyjnego na międzynarodowe targi spożywczo-rolnicze (dokładny termin zostanie podany w późniejszym okresie). Z wyjazdu skorzysta ok. 40 osobowa grupa składająca się z przedstawicieli Spółdzielczości „Samopomoc Chłopska” z całej Polski, wypiekających pieczywo a jego celem będzie poznanie zasad produkcji, promocji i sprzedaży pieczywa uczestniczącego w systemach jakości żywności.

Wyjazd składał się będzie z dwóch części tj. krótkiego seminarium dotyczącego teorii uczestnictwa w systemach jakości żywności oraz części praktycznej w postaci wizyty w piekarni. Jeśli będzie taka możliwość zbieżność daty i miejsca wyjazdu z wystawą uczestnicy obejrzą ekspozycję takiego pieczywa na wystawie lub targach. Wymiana doświadczeń dotyczyła będzie ok. 40 piekarni, których przedstawiciele podczas wyjazdu studyjnego poznają procedury i tajniki produkcji.

Seminarium odbędzie się w Centrum Szkoleniowo-Konferencyjnym Krajowego Związku Rewizyjnego Spółdzielni „SCh” w Warszawie, ulica Odrębna 4.

Sytuacja epidemiologiczna w naszym kraju i na całym świecie jest bardzo dynamiczna. Pandemia COVID-19 pokrzyżowała realizacje targów, wystaw i kongresów stacjonarnych, wiele imprez zostało przełożonych na przyszły rok.  Dlatego też KZRS „SCh” wstrzymał realizację założonych działań, niemniej zainteresowanych prosimy o kontakt tel. 22/ 826-41-26 lub email sekretariat@kzrs.pl



Monika Beata Ostrowska









Opracowanie niniejszego artykułu zostało dofinansowane ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych w ramach realizowanego przez KZRS „SCh” zadania „Spółdzielcze pieczywo to jakość, smak i tradycja”






Copyright © 2007 KZRS. Wszelkie prawa zastrzeżone.